Германия печели за сметка на другите от ЕС?

 
 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Германия – износител N° 1 за Европа

Франция, Италия и Гърция се чувстват пренебрегнати. Те са заляти с германски продукти, но самата Германия обръща гръб на производството им. Федералната република ги потиска с прекалено големия си износ, оплакват се те.

 

 
Всъщност през 2009 титлата световен рекордьор по износ бе спечелена от Китай. Германия обаче си остава износител номер едно за Европа. Външната й търговия преживява бум и това се усеща силно във Франция. Ето защо френската министърка на финансите Кристин Лагард призова отново германското правителство да оживи вътрешното потребление и дори си позволи да отправи конкретни предложения към Берлин:
Криворазбрана конкурентноспособност?
„Намалете данъците, за да съживите вътрешното потребление, както всъщност сегашното правителство в Берлин обяви, че иска да направи“, призова френската министърка на финансите и добави, че в днешно време на криза всеки трябва да е готов да даде своя дан. Франция, както и няколко други страни от ЕС с висок държавен дефицит обвиняват Германия в това, че икономическият й растеж, осигурен от големия й износ, е за сметка на европейските й партньори.  
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Made in Germany – синоним на високо качество
Берлин отхвърли категорично тези обвинения. Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че страната й вече е направила необходимото за преодоляване на кризата и точно в посока към увеличаване на потреблението вътре в страната – като данъчни облекчения и по-високи помощи за семействата. Ето защо Германия няма намерение да отстъпи от досегашния си курс, стана ясно от изказването на Ангела Меркел:
„Няма да отстъпим там, където сме силни, само защото нашите стоки, предназначени за износ, се купуват повече от тези на другите страни. Това би било погрешният европейски отговор на въпроса за конкурентноспособността в рамките на ЕС“.   
Германия – лика-прилика с Китай?
По време на заседание на финансовата комисия в Европейския парламент Строс-Кан сравни Германия с Китай и заяви, че те са сред страните, които имат големи излишъци във външнотърговските си сметки за разлика от други държави, които са с голям дефицит. Това, предупреди Строс-Кан, води до неравновесие на силите в глобален мащаб, което може да бъде намалено, ако страни като Германия се погрижат за увеличаване на потреблението на вътрешния си пазар:
„Вътрешното търсене трябва да се увеличи – с по-голямо потребление и повече инвестиции“, заяви директорът на МВФ, подкрепяйки протестите на европейските партньори срещу Германия.            
 
 

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *