Германия подкрепи новата спасителна програма за Гърция

Германия даде зелена светлина за новата спасителна програма за Гърция. 454 депутати от Бундестага гласуваха за отпускането на 86 млрд. евро на южната ни съседка, 113 се обявиха „против“, а 18 се въздържаха.

Преди вота немският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че би било „безотговорно“ народните представители да отхвърлят тригодишната програма за Атина. По неговите думи няма гаранции за успех и винаги ще има съмнения, но е нужно да се даде шанс на Гърция.

„Естествено, колеги, няма никаква гаранция за успех. Предвид факта обаче, че гръцкият парламент вече прие повечето от мерките за реформи, ще бъде безотговорно да не се възползваме от тази възможност за ново начало в Гърция“, коментира Шойбле, цитиран от БНР.

По-късно през деня се очаква решението на властите в Холандия по отношение на спасителната програма за южната ни съседка.

Миналия петък (14 август) след заседание, продължило повече от 12 часа, гръцкият парламент одобри споразумението с международните кредитори за третата спасителна програма за страната. Общо 222 народни представители дадоха своето „да“ за новата финансова помощ в размер на 86 млрд. евро. 64 бяха против, а 11 не се явиха в пленарната зала. На следващия ден програмата беше одобрена и от Еврогрупата.

По-рано информация за конкретните мерки по Меморандумакъм споразумението на Атина с кредиторите. Те предвиждат постепенно премахване на изключенията при ранното пенсиониране в страната, както и за изготвяне на цялостен план за рекапитализация на банковия сектор в страната. Заедно с това Атина трябва да премахване отстъпките от ДДС, с които се ползват някои гръцки острови при продажбите на стоки и услуги, в срок до 2016 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *