Германия проваля Европа

Светът не може да си позволи Европа да загуби едно десетилетие, обяви Джейкъб Лю, министър на финансите на САЩ.

Последните данни за Европа не са изненадващи. За третото тримесечие в еврозоната се отчита растеж от само 0.6% на годишна база. Това забавяне не се дължи на страните, засегнати най-силно от кризата. Гръцката икономика дори се развива по-бързо в сравнение с другите държави в еврозоната. Испания и Ирландия също се възстановяват. Икономиките в ядрото на валутния съюз обаче вече са изтощени. В Германия икономическият ръст е само 0.1% през третото тримесечие, след свиване на икономиката със същият темп в предходните три месеца, пише The Economist.

Германският канцлер Ангела Меркел е обект на много критики. Германия трябва да направи повече, за да стимулира вътрешното потребление и инвестициите, казват критиците. Това ще помогне на страни като Франция и Италия, които преминават през тежки структурни реформи.

По-големият износ също ще намали свръхпроизводството в Германия. Стимулирането на търсенето ще повиши цените – това спаси еврозоната от дефлация. Цените във валутния съюз през октомври се повишиха с 0.4% на годишна база, което е далеч под тавана от 2%, пределен от Европейската централна банка.

Подобни призиви се чуват и в самата Германия. Марсел Фрацшер, съветник на икономическия министър Зигмар Габриел, смята, че Германия трябва да увеличи инвестициите за собствено добро.

Според него голяма част от сегашния успех на страната е „илюзия“, която се дължи на недостатъчните инвестиции във всяка област – от пътищата през образованието до заводите. Финансовият министър Волфганг Шойбле отговори на това като обеща допълнителни 10 милиарда евро за инвестиции за период от 3 години след 2016 г., а 5 милиарда вече са определени за пътища и мостове. Това обаче се равнява на едва 0.1% от брутния вътрешен продукт и изглежда повече символично, отколкото значимо. Наистина мерките няма да увеличят бюджетния дефицит, защото главният приоритет на Шойбле остава „черната нула“ в баланса на бюджета за 2015 г.

Кристоф Шмид, председател на Съвета на икономическите експерти, които съветват правителството, смята, че „черната нула не трябва да бъде фетиш“. Регионалните правителства в Германия, а не федералното, трябва да увеличат публичните инвестиции. Според него проблемът е, че частните инвестиции са твърде малко. В свободна пазарна икономика като Германия, правителството не може да нареди на фирмите да инвестират повече у дома, отколкото в чужбина. Ако бизнесът предпочете друга посока, това означава, че Германия е нерентабилно място за инвеститорите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *