Германия силно увеличи прогнозата си за растеж

Германската икономика ще нарасне с 3,4% през тази година, като възстановяването в страната е обхванало почти всички сектори, обяви в четвъртък германското правителство, повишавайки почти два пъти прогнозата си за тази година, пише Wall Street Journal. Прогнозата за 2011 г. е за по-умерен ръст с 1,8%.
Прогнозата на правителството от април предвиждаше растеж от 1,4% за тази година, преди най-голямата европейска икономика да отбележи 9% ръст на годишна база за второто тримесечие. Други индикатори, сред които повишената заетост и подобреният бизнес климат, също подкрепиха очакванията за по-бързо възстановяване.
„След период на застой нашата икономика отново е в бързата лента“, казва германският министър на икономиката Райнер Брюдерле.
Серия анализатори и институции, включително група институти, съветващи германското правителство, прогнозираха наскоро, че германската икономика ще нарасне с повече от 3% през тази година. Тяхната прогноза, публикувана миналата седмица, е за 3,5% растеж през тази година и 2% през следващата.
Германия се възстановява от най-тежката рецесия след края на Втората световна война. Икономиката на страната се е свила с 5% през миналата година.
Брюдерле заяви, че възстановяването е насърчено от търсенето на германски продукти на чуждите пазари – особено в Китай и Индия – както и от скорошни признаци за повишено вътрешно потребление. „Възстановяването достигна почти всички сектори на икономиката и набира сила“, казва Брюдерле. Той допълни, че през следващите 5 години германската икономика вероятно ще нараства с около 2% на година.
Правителството прогнозира, че вътрешното търсене ще се увеличи с 2,4% през тази година и 1,3% през следващата, докато износът се очаква да се увеличи с 15% през тази година и 8% през следващата.
Очакванията за безработицата са, че тя ще продължи да намалява. Правителството в Берлин прогнозира, че 3,2 млн. германци ще са без работа в края на годината и че техният брой ще намалее до 2,9 млн. в края на 2011 г. Брюдерле от своя страна прогнозира, че безработните може да са под 3 млн. в края на 2010 г.
Преди срещата на финансовите министри на страните от Г20 в Сеул в края на седмицата, Брюдерле призова към сътрудничество като подход за понижаване на напрежението около валутите и валутните курсове.
„Валутните войни и търговските войни оставят негативен отпечатък върху всички замесени“, казва Брюдерле. „Надпревара за девалвация не е решение на проблемите, пред които са изправени икономиките по света. Трябва да се движим напред заедно“.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *