Германия, Франция и Италия призовават ЕС да ограничи данъчните убежища

Германия, Франция и Италия призовават Европейския съюз (ЕС) да затегне ограниченията върху данъчните убежища, позовавайки се на фактите, че някои от предложените мерки трябва да се въведат до края на годината и че до края на 2015 г. трябва да се приемат конкретни правила, отбелязва MarketWatch.

В съвместно писмо финансовите министри на трите водещи европейски икономики, адресирано до еврокомисаря по икономическите въпроси Пиер Московиси, посочват, че новите мерки трябва да доведат до повече прозрачност и да възпрепятстват фирмите от заиграване с разнопосочните данъчни закони в Европа.

Европейската комисия трябва да работи, за да обуздае „агресивното данъчно планиране“ и „прехвърлянето на печалбите“, гласи писмото. Германският финансов министър Волфганг Шойбле, френският Мишел Сапен и италианският Пиер Карло Падоан призовават за по-стриктни правила, по-ясни ангажименти за оповестяване на информацията и по-добра координация между страните членки на ЕС.

„Тъй като някои данъчни практики на държави и данъкоплатци станаха публично достояние наскоро, границите на допустимата данъчна конкуренция между държавите членки се измести. Този процес е необратим“, пише в писмото.

Ходът на Берлин, Париж и Рим е открито предизвикателство пред новия президент на ЕК Жан-Клод Юнкер, който бе премиер на Люксембург до 2013 г. и работи с компании, които искаха да намалят данъчните си задължения.

Европейските власти преглеждат корпоративните данъчни режими в Ирландия и Холандия заради оплакванията, че компании от ранга на Amazon.com Inc., Google Inc. и Starbucks Corp. са платили необосновано ниски данъци.

„Липсата на данъчна хармонизация в ЕС е една от основните причини за агресивното данъчно планиране, ерозия на базата и прехвърляне на печалбата“, отбелязват още финансовите министри. Те призовават всички 28 страни членки на ЕС да приемат „всестранна директива против прехвърлянето на печалбата“ с цел борба с вратичките в данъчното законодателство до края на годината.

„ЕС трябва да предпазва вътрешния си пазар от неплащането на данъци чрез използването на данъчни убежища. Тази инициатива, предприета от ЕС, която може да бъде предложена до края на 2014 г., може да осигури заслуженото място на Европа на международно ниво“, пише още в писмото.

Натискът върху европейските държави да спрат да използват облекчени данъчни закони, за да привличат корпорациите, нарасна по време на финансовата криза. Германия най-много настоява за по-голяма данъчна хармонизация в рамките на ЕС, като гледа на това като ход към по-стабилна финансова система и като на ход, който възпрепятства по-малките страни от използването на данъчната политика за привличане на чуждестранни капитали.

Писмото идва в отговор на решението на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и страните членки на Г-20 до края на 2015 г. да се приемат правила, които да затворят данъчните вратички, позволяващи на компаниите да намаляват данъчните си задължения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *