Германия ще въведе обща минимална заплата

Това е компромис в името на съставяне на германско правителсвто до Коледа, както обеща канцлерът.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Германия ще въведе обща минимална заплата. По този начин Консервативната партия отстъпи пред социалдемократите в рамките на преговорите по формирането на правителство.

Най-вероятно двете страни ще се споразумеят за въвеждането на минимална ставка от 8,5 евро на час.

„Ще вземем решение за неща, които с оглед на програмата ми не смятам за справедливи – сред тях е и общата минимална заплата. Християндемократичният съюз ще се постарае да предотврати загуба на работни места. Създаването на стабилно правителство е най-отговорното решение за Германия“, заяви Меркел.

Социалдемократите дотук се отказаха от едно от основните си искания в името на компромиса – по-високите данъци за богатите. След днешното изявление обаче вероятно ще успеят в искането си да се въведе минимална заплата от 8,5 евро на час.

Преговорите за съставяне на новото германско правителство навлизат в решителна фаза. На 26 ноември трябва да се състои заключителния етап на продължилите вече повече от 3 седмици преговори. Това е необходимо да стане, за да бъде изпълнено обещанието на Меркел да има ново правителство до Коледа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *