Германката Урсула фон дер Лайен е новият председател на ЕК

След тридневни обсъждания лидерите на страните от ЕС избраха министъра на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия. Тя ще заеме поста на 1 ноември. Фон ден Лайен се споменаваше от няколко дни, но днес нейната кандидатура набра надмощие, след като предишните фаворити – Франс Тимерманс, излъчен от ПЕС, и Мафред Вебер – от ЕНП, срещнаха сериозна съпротива, а настоящият изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева не успя да набере критична маса подкрепа.Германката Урсула фон дер Лайен е новият председател на ЕК.

Резултат с изображение за ес

Фон дер Лайен тепърва трябва да бъде одобрена от Европейския парламент, където социалисти и зелени изразяват силно недоволство от избора. И двете групи бяха обещали да гласуват против всеки кандидат за председател на ЕК, ако той не е един от т.нар. водещи кандидати, които бяха издигнати за поста от европейските политически семейства преди изборите за Европейски парламент.

Премиерът Бойко Борисов побърза да каже, че се познава с Фон дер Лайен, тъй като двамата са участвали на един панел по време на Мюнхенската конференция по сигурността, информира в.Капитал.

Новият председател на ЕК е член на Християндемократическия съюз на германския канцлер Ангела Меркел. Така Европейската народна партия (ЕНП), член на която са ГЕРБ и ДСБ, запазва най-силния пост в Брюксел за себе си.

Като част от сделката за разпределението на постовете лидерите на 28-те се съгласиха постът на председател на Европейския парламент да бъде поделен между социалистите и ЕНП. Въпреки че името му не присъства, социалистическият кандидат е Сергей Станишев. Той ще води парламента за две години и половина, ако в сряда бъде одобрен от колегите си.

„Категорично ще го подкрепим, още в предизборната кампания аз недоумявах, че лидерът на европейските социалисти беше пети и не искаха да го включат в листата“, каза Бойко Борисов, като уточни, че номинацията не идва от него. Борисов каза, че ще поиска евродепутатите от ГЕРБ да подкрепят Станишев. „За България човек на такава позиция може да бъде само чест и гордост“, каза той, след като по-рано е отказал предложения на България ключов пост в Брюксел – на външен министър на ЕС.Германката Урсула фон дер Лайен е новият председател на ЕК.

Станишев обаче има проблеми в собствената си група, тъй като социалистите в европарламента издигнаха за председател италианецът Давид Сасоли.

Председател на Европейската централна банка става Кристин Лагард, досегашен изпълнителен директор на Международния валутен фонд. Въпреки че тя е бивш икономически министър от дясно правителство, това е явен реверанс към френския президент Еманюел Макрон. Париж отдавна обвързваше подкрепата си за който и да е кандидат за председател на ЕК с гаранция, че французин ще оглави ЕЦБ. Именно той е предложил фон ден Лайен за председател на ЕК.

За председател на Европейския съвет беше избран белгиецът Шарл Мишел, за когото Борисов каза, че е голям приятел на България. „Така се потвърждава традицията белгийци да застават начело на Съвета“, коментира премиерът, след като на позицията досега беше полякът Доналд Туск. За този пост доста силна кандидатура беше и Кристалина Георгиева, която до вчера вечерта беше фаворит.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *