Германската конюнктура засегната от световната финансова криза

Надолу, но с по-малко от един процент: индексът на стопанския климат във ФРГ, изготвян от германския институт IFO, през август е на ниво 105,8 пункта, като през юли значението му бе 106,4 пункта.

Президентът на института Ханс-Вернер Зин е отбелязал, че за понижението на значенията някаква роля са изиграли и турбуленциите на финансовите пазари.

Според изследователите на конюнктурата, икономическият ръст продължава да е силен. Очакванията бяха за далеч по-сериозен спад на показателя за бизнес климата. Но трябва да се отчете, че това е третото поредно понижаване на индекса.

В исторически план, индексът е на сравнително високо равнище.

За изготвянето на този индекс, който се следи с внимание от икономическите среди и се счита за най-важен барометър за германската икономика, всеки месец се допитват 7000 предприятия от индустрията, строителството, търговията.

Изненадващо, индексът за настоящата ситуация се е повишил леко по сравнение с юли, за сметка на това перспективите в очите на фирмите не са толкова светли: съответният индекс е паднал от 101,7 на 100,4. Това се свързва най-вече с намаляването на възможностите за износ на немските фирми.

Коментарът на Spiegel е, че кризата на пазара на вторични ипотеки в САЩ засегна борсите в целия свят. Централните банки са предоставили допълнителни кредити в размер стотици милиарди евро, за да запазят доверието към банковата система и да спрат скока на краткосрочните лихви.

Ханс Гюнтер Рус, експерт по конюнктурата от IFO казва, че Европейската централна банка трябва да приеме изчакваща позиция, за да не удари спирачките на конюнктурата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *