Германската Leoni избра Плевен за новия си завод

След две години на проучвания и многократни посещения в България германската Leoni в крайна сметка избра Плевен за новия си завод.Германската Leoni избра Плевен за новия си завод. Групата е най-големият производител в Европа и четвърти в света на електрически системи и окабеляване за автомобили.

Свързано изображение

Инвестицията в северозападния град ще бъде около 32 млн. евро и ще осигури над 2000 работни места, което се очаква да раздвижи икономиката на региона като цяло. Заводът ще бъде отворен частично до края на тази година, а през 2020 г. ще заработи на пълен капацитет.

Проект за голям клиент

Изграждането на завода ще започне през есента, като половината от предвидената сума ще бъде инвестирана в строителство, а останалата е за машини и оборудване. Решението за инвестицията в предприятието, което ще произвежда окабеляване за автомобилната индустрия, е свързано с проект за един от най-големите клиенти на групата, каза директорът „Заводи“ за Европа в Leoni Ралф Зингман, като уточни само че компанията е германска.

Не е решено все още дали предприятието ще работи под наем или ще е собственик на бъдещата сграда, за която вече е избран строител. Още до края на годината ще започне частично производство. През следващата година ще бъдат застроени и останалите площи, а хората ще се наемат поетапно, така че производството да достигне максимален капацитет през 2020 г. Според Зингман групата внимателно е проучила пазара на труда и очаква да намери необходимите й над 2000 души. В Плевен работи и още един производител на окабеляване – „Електрокабел“, чийто краен собственик е френската Nexans през германското си поделение.

Бързината е предимство

За инвестицията на Leoni България се е конкурирала със Сърбия, Украйна и Македония, стана ясно на пресконференцията при представянето на проекта. По думите на Зингман решаваща за този проект се е оказала подкрепата на икономическото министерство. „Работим по-малко от година и успяхме в доста кратки срокове да отговорим на изискванията на компанията, включително за нормативни промени, за което имахме политическата подкрепа на всички парламентарни групи“, каза зам.-министърът на икономиката Александър Манолев. Той уточни, че промените са свързани с остаряла уредба, свързана с използването на определени вещества в промишлеността, която сега е хармонизирана със законодателството на ЕС. „Може би бързината беше основният фактор, който наклони везните в полза на България“, добави Манолев.

Приоритетен инвеститор

Това е най-голямата инвестиция в региона за последните 10 години, посочи областният управител на Плевен Мирослав Петров. „2000 работни места са нещо сериозно, което наистина ще даде тласък на региона“, добави той.

Проектът е категоризиран като приоритетна инвестиция и предстои издаването на сертификат, каза Манолев. Приоритетното третиране включва освобождаване от различни такси и данъци, бързо административно обслужване, специализиран екип на разположение на инвеститора до приключване на проекта, възстановяване на осигуровки.

Дълго проучване

Leoni оглежда българския пазар от доста време. Още през 2016 г. кметът на Плевен Георг Спартански обяви, че компанията има интерес към инвестиция в града. Миналата есен представители на групата отново посетиха Плевен за среща в общината, но тогава от Leoni коментираха за „Капитал“, че все още няма окончателно решение за изграждането на завод и предстои проучване на пазара на труда, информира в.Капитал.

Справка в Търговския регистър показва, че в края на януари германската група е регистрирала местно дружество – „Леони България“, с 5.9 млн. лв. капитал, от които засега са внесени 4.1 млн. лв. Като управители са вписани трима германски граждани, които представляват дружеството заедно по двама. Предметът на дейност е разработване и производство на оборудване, системи и компоненти, в частност кабелни снопове, за автомобилната промишленост.

За групата Leoni работят над 86 хил. души в 31 държави. През 2017 г. консолидираните продажби на компанията са 4.9 млрд. евро, а нетната печалба е 144 млн. евро.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *