Германската Osram започва да строи завод край Пловдив.

Водещият световен производители на осветление – германската компания Osram, започва изграждането на свое предприятие в България. То ще се намира край Пловдив и се очаква да заработи през следващата година. Това стана ясно от съобщението на компанията за предстоящия официален старт на проекта следващата седмица.

За намеренията на голяма международна компания в областта на електрооборудването да инвестира в страната се разбра в началото на тази година. Тогава управителят на „Тракия икономическа зона“, където ще се намира заводът, Пламен Панчев съобщи, че преговорите са започнали в средата на миналата година и вече са на финалната права, но не уточни кой е инвеститорът.

Бизнесът в България

Засега не се съобщава каква е предвидената инвестиция. Най-вероятно в индустриалната зона Osram ще използва площи и помещения под наем, тъй като в имотния регистър няма вписана покупка на земя. Наскоро Панчев коментира, че тази опция е много популярна към момента.

Досега германската група развиваше търговска дейност в страната чрез дъщерното си „Осрам“. Вероятно във връзка с проекта край Пловдив през октомври миналата година беше регистрирано ново местно дружество – „Осрам лайтинг“. То е базирано в София и е с капитал 19 500 лв. Предметът му на дейност е производство и развойна дейност в областта на електронните стоки, осветителните уреди и системи и др. Като представляващи дружеството са вписани хърватката Диана Илич и германецът Маркус Зигнер. Първоначално компанията беше регистрирана със собственик „Осрам“, но справка в Търговския регистър показва, че в началото на март дяловете са прехвърлени на германската Osram GmbH.

Водещ производител

Osram е сред водещите производители на осветление в света. Портфейлът й включва различни видове осветителни тела, LED лампи за автомобили, лампи със специално приложение и светлинни решения. Компанията е базирана в Мюнхен, а акциите й се търгуват на борсите във Франкфурт и Мюнхен. За последната финансова година (до 30 септември 2015 г.) компанията отчита приходи от близо 5.6 млрд. евро. В групата работят около 33 хил. служители в 120 страни по света.

Дружеството е основано в началото на миналия век, когато AEG, Siemens & Halske и Auer Gesellschaft обединяват производството си на електрически лампи и създават Osram. През последните 20-ина години Osram се разширява значително, като прави няколко придобивания. През 2013 г. тя се отделя от Siemens, която в момента държи много малък дял в компанията.

Успешно партньорство

В икономическата зона край Пловдив предприятия вече имат и други големи компании от сектора на електрооборудването като ABB и Schneider Electric. През последните години зоната започна да привлича и много нови компании, като само през тази година се очаква да започнат да се изпълняват проекти за около 50 млн. евро. Един от малкото известни инвеститори е производителят на кормилна и задвижваща техника Willi Elbe Gelenkwellen, който през миналата година закупи земя и сега предстои да започне да изгражда завода си. „Тракия“ е с обща площ от близо 11 хил. дка и обединява шестте индустриални зони на Пловдив. Проектът е публично-частно партньорство между „Сиенит холдинг“, „КЦМ 2000“ и общините в региона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *