Германският бизнес иска по-тесни връзки с Русия

Германският бизнес е за задълбочаване на партньорството между Германия и Русия. Но той се опасява от влошаване на инвестиционния климат в Русия заради ограниченията в т.нар. стратегически отрасли, съобщи „Дойче Веле“.

Германските компании са заинтересувани от развитието на стратегическото партньорство между Германия и Русия, включително в самолетостроенето, високите технологии и здравеопазването, се казва в изявление на Източния комитет на германската икономика.

То бе разпространено във връзка с визитата на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в Русия. Съгласно документа, Русия е една от най-привлекателните страни за чужди инвестиции в Европа. 83 процента от германските компании, работещи в Русия, са оптимистично настроени и оценяват днешното свое положение като „добро“ или „много добро“, се казва в изявлението.

По данни на комитета, през 2008 г. германските компании планират да инвестират около 1 милиард евро в Русия. Германия, както и преди, е един от основните търговски партньори на Русия. На страната се падат 10 на сто от руския търговски оборот. Германският износ през 2007 г. в Русия е нараснал с 20,6 процента, достигайки 28,19 милиарда евро. Като цяло търговският оборот между двете страни за миналата година е възлязъл на 57 милиарда евро.

Германските компании приветстват плановете на новия руски президент Дмитрий Медведев в икономическата област. Важно е предизборните обещания на Медведев да бъдат последвани от конкретни дела, подчертава се в изявлението. Ключ към по-нататъшен икономически растеж в страната е модернизацията на руската икономика, която ще позволи да се разшири асортиментът на изнасяните стоки. За тази цел Русия се нуждае от чужди инвестиции. Затова планираните от Москва мерки за ограничаване на чуждите инвестиции в стратегическите отрасли на икономиката не трябва да доведат от дискриминация на чуждите инвеститори, се посочва в изявлението на влиятелния Източен комитет на германската икономика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *