Германският министър на икономиката предупреждава срещу вдигането на данъци

Икономическият приоритет на Германия би трябвало да бъде стабилно управление на бюджета и захващане с вътрешните икономически проблеми, заяви Филип Рьослер, вицеканцлер, министър на икономиката на страната и лидер на германската Свободна демократическа партия – по-малкият партньор в коалиционното правителство, цитиран от CNBC.

Рьослер смята, че Германия трябва да преодолее липсата на квалифицирана работна ръка и че по-скоро подобни вътрешни въпроси би трябвало да застанат в центъра на вниманието на германците преди изборите на 22 септември, отколкото проблемите в еврозоната.

Той предупреждава да не бъдат налагани нови данъци и да не бъдат повишавани разходите за електроенергия на потребителите и компаниите.

Коментарите на министъра станаха факт, след като най-голямата опозиционна Социалдемократическа партия, оглавявана от бившия министър на финансите Пеер Щайнбрюк, се изправи пред вълна от критики заради призива си за повишаване на данъците, а последното социологическо проучване на Emnid от неделя показа, че подкрепата за нея пада, оставайки под тази за Християндемократическия съюз на настоящия канцлер Ангела Меркел.

Резултатите от проучването сочат също, че Меркел разполага с достатъчно подкрепа, за да запази дясноцентристката коалиция и след изборите.

През уикенда тя обяви, че за Германия би било по-добре, ако християндемократите имат възможността да продължат да управляват и след изборите без настоящите си по-малки партньори.

Свободните демократи разполагат с подкрепа от едва 5%, сочи проучване на германската телевизия ARD от миналата седмица – това е границата, която трябва да бъде преодоляна, за да може нейни представители да влязат в парламента на страната. Този фактор може да доведе нещата дотам, че Меркел да бъде принудена да търси друг коалиционен партньор.

Според Рьослер обаче неговата партия е „спокойна“ по отношение на този проблем. „Ако получим достатъчно гласове, това няма да бъде въпрос на симпатии. Погледнете цифрите – Германия се справя добре, дори много добре и нашето правителство прави най-доброто, на което е способно, за да гарантира, че това положение ще се запази“, убеден е министърът.

Д-р Александер Шуман, главен икономист в германската Индустриално-търговска камара, обаче заяви за CNBC, че изборите са „решителен момент за германската икономика, тъй като напоследък конкурентоспособността ѝ намалява“.

„През последните години много проекти не бяха осъществени заради дълговата криза в еврозоната, която налагаше дневния ред, а ние се нуждаем от още реформи през следващите няколко години. Трябва да променим енергийната политика, но са необходими и реформи за повече квалифицирана работна ръка, за образование, както и отпускане на повече средства за инфраструктура“, каза Шуман.

Анализатор обаче предупреждава, че резултатът от изборите може в крайна сметка да разочарова надяващите се на промяна. „Повечето хора са се втренчили в германските избори и чакат промяна, тежки промени в посока на възможностите на Германия за интеграция, за лидерска роля в ЕС, за водачество по отношение на европейската и финансовата интеграция, а това може да не се случи и те може да получат още от това, което господства в момента“, заяви Улрике Геро, представител за Германия и главен асистент в Европейския съвет за международни отношения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *