Германският сектор за информационни и комуникационни технологии

Тъй като все повече се коментира реиндустриализацията на България и се споменава за развитието на сектора за информационните и комуникационните технологии, може да се направи аналогия със структурата на този сектор в Германия.

В съответствие с концепцията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) за класификация на стопанските дейности към сектора за информационните и комуникационните технологии се отнасят:

– производството на прибори за обработка на данни /компютри, принтери, скенери, носители на данни, касови терминали/, електронни компоненти /електронни тръби, диоди, транзистори, соларни клетки, интегрални схеми/, телекомуникационна техника /мобилни телефони, телефони, навигационни уреди, алармени инсталации, телевизори/ и битова електроника и битова електроника /телевизори, приемници, стерео-уредби, микрофони, видеомагнитофони/; производството на електромедицински прибори, измервателни и контролни уреди както и оптични инструменти не попада към този сектор;

– търговията на едро с прибори и уреди на информационните и комуникационни технологии;

– услугите свързани с използването на информационните и комуникационните технологии, предоставяни главно от телекомуникационни фирми и консултантски фирми, производството на софтуер, услугите свързани със съхраняването на данни и web – услуги както и ремонтът на прибори и уреди; печатното дело, радиото, филмовата и музикалната индустрия не се отнасят към този сектор.

Германският сектор на информационните и комуникационните технологии наброява 74.978 фирми, в които работят 925.911 души. Годишният оборот на сектора /без данък добавена стойност/ възлиза на 281,5 млрд. евро по данни за 2010 г., публикувани от Федералната статистическа служба през 2013 г. Оборотът се разделя както следва: производство – 39 млрд. евро, търговия – 82 млрд. евро и услуги – 161 млрд. евро.

В 65.566 фирми /87,4% от фирмите в сектора/ с 669.191 души персонал/72,3% от заетите в сектора/ са в сферата на услугите. Средният брой на заетите за фирма е 10 души. Докато средният брой на заетите в една фирма в производството е 30,6 души, а в търговията 24,3 души.

Икономическото значение на сектора за икономиката на Германия се определя с помощта на показателя „новосъздадена брутна стойност”. За 2010 г. тя възлиза на 90,5 млрд. евро, от които 68 млрд. евро или 75,2% се падат на услугите свързани с информационните и комуникационните технологии. Търговията създава 12,3 млрд. евро нова брутна стойност или 13,6% , а производството 10,2 млрд. евро или 11,3%. Секторът има относителен дял от 4,7% в германската индустрия. Обемът на инвестициите през 2010 г. възлиза на 18,2 млрд. евро.

Търсенето на продуктите и услугите на сектора осигуряват 360.000 работни места в други сектори на германската икономика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *