Германски робот ще колонизира Марс

Робот, който в бъдеще може да помогне за колонизиране на Марс, е едно от чудноватите творения на германския Център за авиация и космонавтика (DLR). Justin се разработва от 10 години, като постепенно се усъвършенства и придобива нови умения, пише Wired.com.

Така например, Justin може да борави ловко с инструменти, да прави и изпраща снимки, да улавя летящи обекти в условия на безтегловност, да разпознава и преодолява препятствия, разкриват от инженерният екип, ангажиран с проекта в DLR.Поредното подобрение на робота е обновена версия на софтуера, която повишава степента на самостоятелност на Justin. За разлика от много други роботи, Justin е способен да формира самостоятелно алгоритмите си за действие, изхождайки от поставените задачи, т.е. не е необходимо предварително програмиране на всичко, информира 19min.bg.

По време на последните изпитания само за две минути немският робот е успял да ремонтира слънчев панел, монтиран в лаборатория в Мюнхен. Нещо повече, контролът на действията на Justin е извършван от Космоса – по-конкретно, от борда на Международната космическа станция.

Justin, бъдещият колонизатор на Марс, е висок почти два метра и тежи около 200 килограма. Всяка ръка на робота може да повдигне предмети с тегло до 15 килограма. Technews.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *