Германски съвет: Гърция да продава острови

Заплашената от банкрут Гърция трябва да продаде някои от необитаемите си острови, за да привлече пари в брой, заявиха пред вестник „Билд“ двама от съюзниците на германския канцлер Ангела Меркел.

„Гърция е длъжна да продаде дялове от компании и активи, като например някои ненаселени острови“, заяви Франк Шьофлер, депутат от Партията на Свободните демократи, която е коалиционен партньор на Меркел, цитиран от АФП, на която се позова БГНЕС.

Атина ще трябва да представи обезпечение за парите, които получава от Европейския съюз (ЕС), за да излезе от дълговата си криза.

„В такъв случай може да стане въпрос и за някои гръцки острови. Вие ни давате пари, ние ви даваме Корфу“, коментира „Билд“, цитиран от АФП и БГНЕС.
Гърция има около 6000 острова, като само 227 са обитавани.

Със значително поскъпване на еврото реагираха по-рано днес световните валутни пазари на решението на Атина да намали държавните си разходи с 4,8 милиарда евро (6,5 милиарда долара), за да съкрати на бюджетния си дефицит. В резултат на това през последните 24 часа курсът на еврото се повиши спрямо щатския долар, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Днес сутринта едно евро в ЕС се разменяше за 1,3696 долара, което е увеличение на средната стойност на общата европейска валута спрямо щатската с 1,11 процента.

Влияние върху пазарите оказа вчерашното изявление на министъра на финансите на Германия Волфганг Шойбле, който определи решението на гръцкото правителство като „исторически момент“. Той изрази увереност, че взетите от Атина мерки ще бъдат достатъчни, за убедят частните инвеститори да купуват гръцки облигации.
Очаква тази седмица ситуацията с тежката финансова криза да се проясни. Утре, 5 март, премиерът на Гърция Георгиос Папандреу ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел, а два дни след това – на 7 март – и с президента на Франция Никола Саркози.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *