Германското индустриално производство расте с 0,7% през юли

Индустриалното производство в най-голямата европейска икономика – тази на Германия, се връща на територията на растежа през юли, сочатпоследните даннина Федералната статистическа служба Destatis.

След катопрез юни германското индустриално производство записа неочакван спад, през юли то расте със 0,7%, показват сезонно изгладените данни. Въпреки това ръстът е по-слаб от очакваните 0,9%. За сравнение – ревизираните данни за юни показват, че производството през шестия месец на годината се е свило с 0,9%, което представлява по-малък спад от предварително отчетеното понижение от 1,4%.

На годишна база производството в Германия се е разширило с 0,5% през юли. За сравнение – ревизираните данни за юни показват, че то се е разширило с 0,9% на същата база.

„През юли производството се е повишило с 0,3%, като изключим енергийния и строителния сектор. Производството на капиталови стоки бележи ръст от 2,8%, докато производството на стоки за междинно потребление се свива с 0,8%, а това на стоки за крайно потребление – с 3,7%. Производството в енергийния сектор се повишава с 1,9% през юли, а това в строителния сектор – с 3,2%“, посочва германската статистика в доклада си.

Междувременно през изминалата седмица стана ясно, чефабричните поръчки в най-голямата европейска икономикаса се свили с 1,4% през юли, изчислено на месечна и сезонно изгладена база, докато пазарните анализатори предвиждаха по-малък спад – от 0,6%.

Същевременно производствената активност в Германия се е ускорила до 16-месечен връх през август, сочат ревизираните данни на Markit, цитирани от WBP Online. PMI индексът за август достигна 53,3 пункта, след като през юли отчете 51,8 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *