Германците плащат все повече данъци

Около 53,01 на сто от доходите си е трябвало да внесат през тази година германците във вид на данъци – по данни на Съюза на данъкоплатците.

До каква степен се отнася това, обаче, до средния данъкоплатец? При сравнение на плащанията, дължими както от страна на един занаятчия-ерген с 1600 евро месечен доход, така и на данъците, внесени от семейство водещи банкови служител с 5 500 евро заплата плюс приходи от капитали се вижда, че данъчната тежест надхвърля 50 процента /имат се предвид както директните, така и индиректните данъци и акцизи/. Установено е още, че максималната данъчна тежест достига до цели 70 процента. При това хората от средната класа са повече потърпевши, отколкото тези с най-високите доходи. Сметките на експертите показват и, че сега на германците им се налага да работят над половин година заради държавата. Т.е. едва от 13 юли нататък те започват да слагат пари и в собствения си джоб. По инициатива на Съюза на данъкоплатците този петък, 13, е обявен за един вид ден на равносметка – в който данъците и социалните вноски се съотнасят спрямо заплатите и приходите. Квотата е значително по-висока от обичайната в международен мащаб, тъй като в този случай тежестите се сравняват с големия размер на брутния вътрешен продукт. Както изтъкват от Съюза на данъкоплатците – сегашната управляваща коалиция е натоварила гражданите с най-големите данъчни тежести на всички времена. “В бъдеще денят на данъкоплатеца ще трябва отново да се празнува колкото може по-рано” – настоява председателят на Съюза Карл Хайнц Деке. Най-накрая трябва да се стигне до осезаемо намаление на данъчното облагане. “Реформата под мотото” по-ниски, по-справедливи и по-прости данъци” не би трябвало да се отлага още дълго време” – настоява още той.

Икономическият институт Карл Бройер е изготвил и статистика за сравнението на данъчните тежести в Германия с тези в другите индустриални държави. Оказва се, например, че данъчното натоварване на неженените хора със средни приходи във Федералната република е второ по големина сред 30-те проучени държави. И дистанцията до средните стойности на данъчните тежести от 37,5 процента е значителна. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *