Германците се сетиха за България

Германците отново се отправят на почивка в чужбина, като резервациите за летния сезон са повече от всякога. Броят им дори надхвърля този от времето преди глобалната икономическа криза. Все повече са и германските туристи, които отправят поглед към България.
Потребителите отново са склонни да харчат пари
Настроението на потребителите в Германия отново е ведро. Германците харчат не само повече пари от преди, но и повече, отколкото европейските си съседи. И отново са в настроение за почивка в чужбина.
Резервациите за летния сезон са се покачили с над 18% в сравнение с предходната година, според данните от изследване на германската компания за пазарни проучвания GfK.
„Що се отнася до пътуванията, потребителите в Германия са готови да харчат повече, отколкото преди кризата“, казва Щефан Ниг, маркетингов мениджър в GfK.
Разходите за лятната почивка са се повишили с почти пет процента, при запазващ се брой нощувки. Променят се и някои тенденции при дестинациите. Броят на закупените туристически пакети за лятна почивка в България тази година е нараснал с над 10%, казва Щефан Ниг:
„Ако това се сравни с предходните две години, когато при почивките в България имаше спад, може да се каже, че тенденцията се обръща.“
България измести традиционни дестинации
Новият приток на германски туристи към България се дължи и на размириците в арабския свят. „Всички онези, които предпочитаха Тунис или Египет, потърсиха алтернативи и от това спечелиха различни дестинации като Испания,Турция, Хърватия иБългария“, казва Ниг.
Тунис дори се нарежда зад България и заема девето място в класацията на най-търсени летни дестинации през 2011 година. Германските туристи се насочват към Българияне само заради нестабилната ситуация в Тунис и Египет.
Ръстът се дължи на подобреното настроение на германските потребители като цяло, заключава маркетинговият мениджър от GfK. Проучването наGfK е на базата на данни от 1200 туристически бюра в цяла Германия.

Б. Григорова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *