Германци плащат ?120 за седмица море у нас

При такива цени не можем да предлагаме дори чисти чаршафи, твърдят туристически босове

120-130 евро плащат германски туристи за едноседмична почивка в родните курорти. В цената влиза дори двупосочен самолетен билет. При такива цени няма как да се предложат на гостите чисти чаршафи, професионално обслужване и европейски стандарти. Затова не можем и да мечтаем за богати туристи, а у нас идват само бедняци, категоричен е собственикът на „Слънчев ден“ и ЦУМ Георги Гергов.

Българите могат само да си мечтаят за толкова евтина почивка на родното море, показва справка в туристическите каталози. Най-евтината нощувка със закуска е поне 20 лева. Така седмична почивка излиза минимум 140 лева. За разлика от чужденците обаче родните туристи плащат и за храна, и питиета. Ако се прибавят и парите за самолетни билети, сумата далеч ще надхвърли цената за немските туристи. За да не губят българите като клиенти, собствениците на хотели правят отстъпки на място. Те заобикалят закона, според който цените трябва да са еднакви за българи и чужденци, като предлагат специални промоционални пакети за родните туристи.

Въпреки проблемите шефовете в туризма са оптимисти за сезона, стана ясно на заседанието на Националния борд по туризъм. Те се надяват спадът на германските туристи да се компенсира от ръста на британския, скандинавския и руския пазар. Целим се и в необятния американски пазар, коментира шефът на СПА и Уелнес асоциацията Станимир Станков. Планът е да се проведе у нас конгрес на американската асоциация и така страната да се отвори за богатите американски туристи. Националният борд организира съвместна проява с „Файненшъл Таймс“. Но най-големият проблем на бранша си остава държавата, обединиха се туристическите босове. Липсват официални туристически представителства на България в чужбина, както и пари за реклама. Инфраструктурата е лоша, забавя се концесията на морските летища, липсва персонал и цялостна стратегия за развитието ни като туристическа дестинация.

Наталия Малчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *