Германци спасяват корабостроителницата в Бургас

Инвеститорите от немската фирма „P&S Project“, които имат оздравителен план за Бургаските корабостроителници, се срещнаха с вицепремиера по икономическите въпроси Даниела Бобева, съобщава агенция КРОСС.

Целта на разговора е била да се обсъдят начините за спасяване на завода и ролята на държавата в този процес. На разговора са присъствали депутатът от БСП Атанас Зафиров и областният управител на Бургас – Павел Маринов.

„Пред нас Бобева се обади и на кмета Димитър Николов, защото искаше да се увери, че това не е някаква акция само на БСП. Той беше категоричен, че заводът трябва да запази своите функции. Тогава аз обясних, че няма човек от Бургас, който да иска Корабостроителниците да изчезнат. Няма такъв бургазлия, независимо от политическото му убеждение.“, обясни Радослав Вълчев, представител на немската фирма за България.

По думите му Даниела Бобева е поела ангажимент втори ПУП на терена на Корабостроителниците да не мине. От своя страна областният управител и кметът са гарантирали, че на местно ниво това също няма да се случи.

Сега предстои да се направи отчет колко и към кои банки предприятието има да дава пари. Задълженията към държавата са около 3 млн. лв. Оказва се, че точните борчове на „Бургаски корабостроителници“ АД не са ясни, тъй като заводът има завършен баланс само за 2011 г., а счетоводството за 2012 и 2013 г. липсва.

Припомняме, че миналата седмица Бойко Петров – собственик на фирмата, и Радослав Вълчев се срещнаха с уволнените работници и им представиха план за спасяване на предприятието. Според инвеститорите към Бургас вече има интерес и потенциални поръчки за строеж на нови кораби, съобщава burgas-reporter.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *