Гигантът Actavis преминава в израелски ръце срещу крупните $40 млрд.

Вчера в света на фармацията се случи една от най-големите сделки, виждани някога. Израелската фирма Teva Pharmaceutical обяви планове да закупи бизнеса с генерични лекарства на Allergan за 40,5 млрд. долара.

Президентът и главен изпълнителен директор на фармацевтичната компания Allergan Брент Саундърс заяви вчера, че продажбата на бизнеса му с генерични лекарства ще позволи на компанията да удвои печалбата и растежа на бизнеса с маркови лекарства.

През март компанията, по-рано известна като Actavis, приключи придобиването на Allergan и взе името й. По време на обявяване на сделката Actavis беше направила сделки за около 100 млрд. долара само за предишната година.

Брент Саундърс обясни пред CNBC, че Allergan е имала приблизително 42 млрд. долара задължения. Постъпленията от придобиването на Teva би трябвало да докарат чиста печалба от около 36 млрд. долара след данъците. Така компанията би била по същество без нетен дълг.

Израелският фармацевтичен гигант Teva е най-големият производител на генерични лекарства в света. В свое изявление компанията заяви, че придобиването би осигурило на пациентите по-голям достъп до лекарства на достъпни цени.

И двете компании посочват, че след сделката Allergan ще получи 33,75 млрд. долара в брой и дялове на Teva, които бяха оценени вчера на 6,75 млрд. долара.

Израелската компания Teva заяви още, че е оттеглила предложението си да закупи конкурентния производител на генерични лекарства Mylan след постигането на споразумение с Allergan.

Печалбата на Teva за второто тримесечие би всички очаквания. Според предварителните резултати, компанията е спечелила 1,43 долара за акция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *