Гигантът FedEx купува европейския си конкурент TNT

© Flickr

Автор: Money.bg

Размер на шрифта: a a a

Американската куриерска компания FedEx е предложила 4.4 милиона евро (4.8 млн. долара) за придобиването на холандския си конкурент TNT Express. Офертата идва две години след тази на друг голям играч на пазара – UPS, чийто опит за покупка беше спряна от антимонополните власти, пише агенция Ройтерс.

Предложението на FedEx включва по 8 евро за всяка акция в брой. Сделката би дала достъп на американците до европейската сухопътна мрежа, а на клиентите на TNT – достъп до глобалните доставки на FedEx.

Надзорният съвет на TNT е препоръчал сделката да бъде осъществена, а най-големият едноличен акционер в компанията – холандските пощи PostNL, се е съгласил да продаде своите 14.7 % дял на американците.

По информация от двете страни на сделката тя може да приключи през първата половина на 2016 година. Дотогава се очаква и мнението на властите за сделката.

Припомняме, че през 2013 гигантът UPS предложи по-висока цена – 9.5 евро за всяка акция на TNT, но не получи разрешението на европейските регулаторни органи.

За разлика от своя конкурент обаче, UPS вече има силно изградена европейска мрежа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *