Главният банкер прогнозира влизане в еврозоната от 2024 г.

На 1 януари 2024 най-вероятно българите ще пазаруват с евро, прогнозира управителят на Българска народна банка Димитър Радев, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Димитър Радев
Снимка: БГНЕС

Влизането на страната в ERM 2 ще ускори процеса на реално доближаване на българската икономика до тази на еврозоната и на доходите до средноевропейските, казва Радев. Лихвите през 2021 г. ще останат на същите нива като през 2020-та, информира bnr.bg.

Приемане на еврото в България може да се случи най-рано през 2022 г.

На фона на кризата от пандемията, ситуацията в банковия сектор сега е не по-лоша от тази преди кризата. Банковият сектор е бил добре подготвен, централната банка е предприела мерки за над 4,5 млрд евро, а самите банки подхождат разумно и формират резерви, които да им помогнат да посрещнат рисковете и през 2021 г., обясни банкерът.

Приемане на еврото в България – предимства и недостатъци

От всички държави членки с изключение на Дания се изисква да приемат еврото за своя парична единица и да се присъединят към еврозоната. За тази цел те трябва да изпълнят „критериите за конвергенция“.

Преди влизането си в еврозоната Естония и Литва се намират в режим на валутен съвет, при който националните им валути са обвързани с европейската. При присъединяването на Естония към еврото на 1.01.2011 година, обезценяването на естонската крона е незначително (с по-малко от 0.001%); запазва се и стойността на литовския литас, докато той не е напълно заменен от еврото на 1.01.2015 година.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *