Глад за учители, търсят се 2058

Учителите се оказват поредната професия, в която се появява липса на достатъчно кадри, показват данни от Агенцията по заетостта за свободните работни места, предоставени на в. „24 часа“.

През последните години изчезнаха вече лекарите и медицинските сестри, заварчиците, а преди няколко месеца бе обявена криза и при намирането на достатъчно шофьори за камиони.

Най-търсени от работодателите през август са учителите по общообразователна подготовка в средното и основното образование, както и на преподаватели за ВУЗ, съобщиха от агенцията.

В бюрата по труда са били заявени от работодателите 2058 работни места, а увеличението им спрямо предишния месец от годината е 2,5 пъти. Статистиката показва, че над 800 от местата за преподаватели стоят незаети повече от месец.

Всъщност се търсят повече учители, отколкото общо в следващите две професии – работници в преработвателната промишленост и шивачки. За тях обявените през август в бюрата по труда свободни работни места са съответно 1080 и 900.

За целия август са били заявени общо 15 239 работни места, което означава, че всяко седмо свободно място е било за преподавател.

Ръстът на свободните позиции спрямо юли пък е бил с 1541 бройки, като увеличението при тези за учители е било с 1223 места, или почти всички от увеличеното търсене на работна ръка.

Парадоксално, но безработните с педагогическа специалност или поне умения са сред най-многобройните от регистрираните в бюрата по труда, показват наблюденията на експертите от агенцията.

Наравно с тях от висшистите са икономистите и инженерите, а при по-ниско квалифицираните са продавачи и административни специалисти, обясниха от Агенцията по заетостта. Тук обаче не се прави статистика на интервютата с безработните, а информацията е по експертна оценка, уточниха от институцията.

Кризата за намиране на учители се дължи на ниското заплащане, обясниха експертите. Средната заплата на преподавателите в България все още е под 800 лв. и е с близо 100 лв. по-ниска от нивото на средната заплата в страната въобще. Заради това и много от педагогическите специалисти отказвали да се наемат на работа на свободните места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *