Глад за 500 000 специалисти у нас в следващите пет години

Глад за 500 хиляди специалисти у нас в следващите пет години ще има, ако икономиката на страната ни продължава да расте с умерени темпове, като в момента. За това предупреди Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Резултат с изображение за васил велев

Икономиката на България расте, но сме едва на 12-то място по ръст на БВП за първото полугодие на 2018 г., а икономиките на почти всички страни от Централна и Източна Европа растат по-бързо от нашата. „Ако искаме да ги настигнем, трябва да имаме догонващ растеж, а в момента имаме изоставащ“, каза той.

Бизнесът отчита като главен задържащ фактор за ръста на икономиката липсата на човешки ресурси, а сред дефицитните кадри се откроява липса на инженери и техници, медицински сестри, учители, шофьори, и кадри в туризма и селското стопанство, информира в.Труд.

„Чуждестранните инвестиции в дялов капитал не растат, а намаляват – все повече напускат страната, отколкото идват. Местните инвестиции също намаляват. Очевидно възможностите за растеж са много по-големи от реализираните в момента“, каза Велев в интервю за БНР.

Така бизнесът предлага възнаграждения между 2000 и 3000 лева на трактористи, а сервитьори в сладкарници заработват на месец по 1700 лева, показа проверка на „Монитор“.

Често поне два пъти по-малко изкарват висшистите, които работят като учители например, и вземат малко над 700 лева.

„Няма адекватно обяснение за това, че учители и лекари получават обидни пари за своя труд, имайки предвид, че позициите, които заемат, са отговорни – едните възпитават и обучават, а другите лекуват“, коментира Калоян Беличовски от компанията за набиране на персонал „Менпауър“. Основната причина била недостигът на кадри със средно образование. Освен това физическият труд се ценял повече, отколкото умственият.

Въпреки високите заплати, които получават механизаторите на селскостопански машини, отливът на персонал с всяка година става все по-осезаем. Причините са две – първата е сезонният характер на работата, а втората повечето оператори биват осигурявани на минималната работна заплата.

Остатъкът до договореното възнаграждение им се давал на ръка. Тънките сметки на земеделските производители как да платят по-малък данък пък накарал все повече квалифицирани кадри в сектор земеделие да емигрират. Промяната в манталитета на земеделските производители дошла след аграрната реформа в началото на демокрацията, казва Светлана Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието. Тогава са били прекратени договорите на над 400 хил. заети в сектора, голяма част от които още тогава преминали нелегално в Гърция, Испания и Италия да работят за местни земевладелци. Наетите на трудов договор до 1990 г. са били над 700 хил., а сега броят им е едва 60 хиляди.

 

 

financebg.com

2 thoughts on “Глад за 500 000 специалисти у нас в следващите пет години

  • 24.10.2018 в 13:10
    Permalink

    Ами като нарочно разпродадохте всички заводи и закрихте всички малки предприятия, които даваха поминък на хората там, където живеят сега берете пловодете на семената, които посяхте. Като затворихте машиностроителните предприятия принудихте хиляди инженери да се преквалифицират или емигрират. Сега, за да ги върнете от чужбина ще трябва да им предложите заплати, които им гарантират същият стандарт на живот като там, където са в момента. И да спрете с толерирането на беззаконията и безоразията, които са на всяка крачка в селата и малките градове.

    Отговор
  • 03.12.2018 в 13:21
    Permalink

    Глад, глад, а като си потърсиш работа в БГ, ти обявяват такава „атрактивна“ заплата, че не знаеш да се разсмееш ли или да ги зариташ. Да не говорим за изискванията да си красив, млад, с три чужди езика, но безропотен и непретенциозен от към условия и заплащане на труда ти. С трици искат да ловят маймуни, ама маймуните им писна и емигрираха За 600-700 лв могат само да ви напсуват, г-да „работодатели“ – тарикати.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *