Гласовата технология ще убие брандовете

Все по-популярните гласови помощници ще променят коренно начина, по който хората пазаруват и ползват услуги, и в крайна сметка ще убият брандовете, прогнозира професорът по маркетинг от Нюйоркския университет – Скот Хелоуей.

„Главна технология на 2017 година ще стане гласът”, казва професорът в интервю за Business Insider. Той знае и името на главния „убиец на брандовете” – това е гласовият помощник Amazon Alexa. „Смятам, че Amazon много удачно обедини гласовата технология с половин милион потребители, за да убие брандовете”.

Хелоуей обръща внимание на промяната в маниера на потребителите при търсене на информация за стоки и поръчките им в интернет магазините. Наблюдават се две тенденции, които ще доведат до гибел на брандовете – преход към онлайн търговия и изместване на вниманието от бранда към цената.

Интернет промени всички сфери на живота ни, вкл. и търговията. Наред с обичайните магазини възникнаха онлайн търговци, най-успешният от които се оказа Amazon. В онлайн пространството започнаха да влизат и физически магазини, за които продажбите на стоки през интернет е начин да съкратят разходи, а понякога и да спасят бизнеса си.

По данни на Credit Suisse, само от началото на годината в САЩ са затворени 2800 магазина, което е два пъти повече, отколкото през миналата година. Ако темповете се запазят, то като цяло за годината броят на затворените магазини ще достигне 8600, или повече отколкото през кризисната 2008 г. Според анализ на AlixPartners, в периода от 2012 до 2016 г. делът на онлайн магазините в общия брой на продажбите е нараснал от 10,5% до 15,5%.

Потребителите, от друга страна, вече формират по-общи заявки за търсене вместо да търсят продукт от конкретен производител, отбелязва проф. Хелоуей. Алгоритъмът за търсене е съставен така, че да показва на първо място най-евтините продукти. И хората ги купуват, без да обръщат внимание на бранда. Гласовите помощници ще засилят тази тенденция – те предлагат най-изгодните като цена оферти, а останалите продукти дори остават незабелязани от хората.

„Когато влезете в магазин, вие виждате опаковки, стелажи, по-високи и по-ниски цени. Големите брандове – от Unilever и Procter & Gamble до Kraft и Heinz – работиха върху това в продължение на десетилетия и похарчиха милиарди долари. Но когато вие поръчвате стоки за широко потребление с помощта на гласов асистент Amazon Alexa, не виждате тези неща”, посочва професорът.

Статистиката в заявките за търсене на Google и гласовите команди на Alexa показва, че процентът на споменаване на брандовете намалява. Amazon, с поддръжката на 500 хиляди потребители на Alexa в момента, обяви война на брандовете, смята проф. Хелоуей, информира technews.bg.

„Amazon ще намира за наносекунди най-добрите предложения и ще ви предлага стоки с най-големите за себе си маржове, които за вас ще бъдат просто паста за зъби от Amazon”, обобщава професорът.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *