Гласуват актуализацията на бюджета в понеделник

„Никой не казва, че и старото правителство нямаше да вземе нов дълг. Тази възможност е планирана в бюджета още от тях“, коментира Чобанов.

Актуализацията на Бюджет 2013 г. – за кого и колко?

Финансовият министър обясни, че има много недофинансирани дейности, недобре планирани разходи, както и пера, които изобщо не са планирани в Бюджет 2013 г. 40 млн. лева ще бъдат отпуснати на социалното министерство, за да се осигурят пари за уязвимите групи.

Някои инвестиционни разходи трябва да бъдат направени за болници, които са в изключително лошо състояние, категоричен е Чобанов. Той даде пример с болница за деца астматици, където има мухъл по стените.

Служебното правителство е поело ангажимент за субсидия от 11 млн. лева за земеделските производители и в момента тече процедура по нотификация. „Това са национални плащания. Вече са обещани, няма как да не ги направим. Те обаче не са бюджетирани“, каза още Петър Чобанов.

За пореден път Чобанов припомни, че има сериозни задължения на военното министерство, най-вече по линия на Военномедицинска академия, както и в МВР.

За цената на тока – как държавата ще помогне?

86 млн. лева ще се появят и в приходната, и в разходната част на Бюджет 2013 г. В приходите ще дойдат от търговията с въглеродни емисии, като сметката е направена от МОСВ. В същото време в разходната част ще бъдат реализирани заради промените в Закона за енергетиката за зелената добавка. По този начин ще се плати част от цената за тока, обясни Чобанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *