Глобалната икономика в шок – износът на Китай падна с 15% за месец

Рязко и малко очаквано понижение на китайския износ – с цели 15% за март, обяви Главното митническо управление на Китай. Това е сигнал за забавянето на икономиката на страната и много лоша новина за глобалната икономика, коментират експерти.Дори да приемем мартенското понижение на китайския износ като сезонно колебание, вече е ясно, че първото тримесечие няма да завърши с очакваните от Пекин резултати. Правителството трябва сериозно да се потруди, за да се изпълни прогнозираният икономически ръст от 7% до края на годината.

Сега експертите очакват данните за първото тримесечие на годината. Тъй като те вероятно ще са по-ниски от прогнозните, това поставя под сериозно съмнение икономическия ръст до края на годината на най-бързо развиващата се икономика в света през последните години.

Очакваните вече нови показатели за икономически ръст на Китай са в рамките на 6.8-6.9% до края на годината. Така тенденцията да има понижение на икономиката на азиатската държава ще продължи след последното най-ниско ниво от 7.4% ръст през 2014 година.

Според китайски икономисти, понижението на износа се дължи главно на силния юан, който прави експортът неефективен за бизнеса. Друга причина е слабото развитие на европейската икономика, тъй като на Стария континент се пласират значителен обем от китайските стоки. /БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *