Глобалните пазари се тресат в паника

Пазарите в Азия в петъчния ден се сринаха, а пазарите в Европа очакват неприятни значения при отварянето си, коментира британският Telegraph.

Повод за нерадостните очаквания на инвеститорите даде срива на индекса на Уолстрийт Dow Jones, който вчера загуби цели 387 пункта, ударен от разпростирането на ефектите на кризата с вторичните ипотеки.

Главният индекс на Япония, Nikkei 225 Stock Average, падна с 2.3% и поведе загубите на пазарите в цяла Азия. Мрачният ден за Азия последва не по-приятния ден в Европа, когато ЕЦБ инжектира безпрецедентните ? 95 млрд. в банковата система в региона.

Фондов мениджър в Ta Chong Investment е казал за Bloomberg: „Има неудържими поръчки за продажби от изплашени инвеститори“.

„Старата приказка в света на инвеститорите, че „кешът е цар“ (cash is king) се е появила заради ден като днешния“.

Японската централна банка последва ЕЦБ и Федералната резервна банка на Щатите и вля пари във финансовата система на страната – 1 трилион йени. Австралийската централна банка, Reserve Bank of Australia, е отпуснала кредити за най-много пари за последните три години.

Пазарите в Европа ще реагират на така систематизираните новини, подсилени от информацията, излязла след като пазара в САЩ затвори, че Countrywide Financial, най-големият ипотечен кредитор, предупреди че пазарният смут може да засегне способността му да отпуска заеми.

Тази сутрин, за половин час след отварянето на борсовата търговия, британският индекс FTSE 100 загуби над 100 пункта, или минус 1.68%. Германският DAX се смъкна с цели 2% за тези броени минути.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *