Глобалният пазар на луксозни имоти записва най-силното тримесечие от три години

Пазарът на луксозни жилища в глобален мащаб е записал най-силното си тримесечие от 2010 г. През третото тримесечие индексът на консултантската компания Knight Frank, който отразява движението на цените на първокласните жилища в 27 водещи града, е нараснал с 6,6% на годишна база, което е най-силният ръст от три години насам, отчитат от компанията.

Забелязва се обаче известно забавяне на ръста на цените – спрямо предходното тримесечие е отчетено повишение на индекса от само 1,2%, което е най-слабият резултат от 2012 г.

Нивото на индекса вече е с 31% над дъното, достигнато през второто тримесечие на 2009 г., посочва се в доклада на компанията.

Забавянето се обяснява с по-слабите продажби през лятото. В Дубай например ръстът на цените се е свил наполовина през третото тримесечие заради празничните дни през юли и август, отбелязват експертите.

Столицата на Индонезия Джакарта продължава да е лидер в класацията на най-горещите пазари на първокласни жилища. На годишна база е отчетен ръст на цените от над 27%, само че данните на компанията са за второто тримесечие.

Следва Дубай с годишен ръст на цените на луксозните жилища от близо 22 на сто, но през тримесечието повишението е забавило темпове до 3,4%.

Третата позиция е за Пекин, където на годишна база цените са нараснали с 16 на сто, а спрямо второто тримесечие – със 7,9%. В китайската столица се отчита и най-силният тримесечен ръст на цените на луксозните жилища.

Четвъртата и петата позиция са съответно за Токио и Шанхай със съответно ръст от 13% и 12%. В Шанхай обаче на тримесечна база се наблюдава отстъпление на цените (-1%), вероятно заради мерките за затягане на пазара.

В дъното на класацията е Рим, където се отчита годишен спад от 7,7% на цените на луксозните жилища през третото тримесечие. В Сингапур е отчетено понижение от 4,3%, в Париж – от 4%, в Женева – 2,8%, в Цюрих – 2,1%, а във Виена цените са останали без промяна, включително и спрямо второто тримесечие.

Хонконг, който традиционно беше на върха на класацията, през третото тримесечие е паднал до 21-ва позиция заради въведените от местните власти рестрикции на пазара. На годишна база цените там са останали стабилни, но спрямо второто тримесечие е измерено понижение от 0,2%, а за шест месеца – намаление от 2,5%.

С подобряването на икономическото доверие, включително и в еврозоната, се наблюдава засилване на апетита на инвеститорите в луксозни имоти, особено към жилища на водещи пазари като САЩ, Великобритания и Германия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *