Глобалният пазар на технологии на път да падне

Глобалният пазар на технологии вероятно ще се свие тази година, като растежът в сектора е под натиска на насищането на търсенето, а засега няма изгледи за качествено нов продукт, който да даде тласък нагоре.

Продажбите на технологични продукти, които по време на финансовата криза бяха повдигнати от преминаването към мобилни устройства, през 2014 г. ще намалеят с 1% според прогнозите публикувани от Асоциацията за потребителска електроника в САЩ в навечерието на най-голямото технологично изложение в света в Лас Вегас, пише FT.

Mултинационални компании и стартиращи фирми от цял ​​свят се събраха, за да покажaт най-новите си устройства, но Стив Кьонинг, директор на анализите в СЕА предупреди, че индустрията все още не е намерила нов двигател на растежа, който може да замени смартфоните и таблетите.

Според Кьонинг технологичните компании ще стават все по-зависими от ниския ценови клас устройства и проникването на развиващите се пазари.

Средната цената на смартфон е на път да падне от 444 долара през 2010 г. до 297 долара през 2014 г., според прогнозите на CEA.

Целият сектор е регистрирал ръст от 3 на сто през 2013 г. до 1.07 трлн. долара, но ще се свие до 1.06 трлн. долара през тази година.

Продажбите в развитите пазари се очаква да намалеят с 4 на сто, а тези в развиващите се икономики, които нараснаха с 9 на сто през миналата година, ще се увеличат само с 2 на сто.

В голямата игра на иновациите се включва и Китай и то токова бързо, че изпревари Северна Америка за първи път миналата година, като разходите за технологии във втората по-големина икономика в света са достигнали 282 млрд. долара, спрямо 257 млрд. долара, похарчени в САЩ и Канада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *