Глобалният сървърен пазар забавя ръста си

Приходите на глобалния пазар за сървъри са се увеличили съвсем малко през третото тримесечие. За първи път от шест тримесечия насам продажбите нарастват с нищожен темп, според нов доклад на IDC, данни от който са изнесени в informationweek.com.

Заводските приходи през тримесечието са се увеличили с 0.5% на годишна база – до $13.1 милиарда, а продажбите са нараснали с 6.3% спрямо Q3’06, което е най-ниският ръст от Q1’06 насам. Една година по-рано ръстът на продажбите беше 7.8%, предава TechNews.bg.

IDC обяснява текущата ситуация на пазара с нуждата от икономии, най-вече в САЩ. Ако купувачите продължат да мислят как да спестят пари, продажбите на нови системи ще продължат да падат.

Анализите на глобалния пазар показват, че приходите от системи с цени под $25 000 са се увеличили с 8.1% за една година, което е второто най-високо постижение за този сегмент от осем тримесечия насам.

Приходите от средния клас корпоративни сървъри с цена между $25 000 и $50 000 са намалели с 2.2% за една година, бележейки спад във второ поредно тримесечие за сегмента. Приходите от високия клас сървъри, струващи над $50 000, са паднали с 14.5%, което е най-големият спад от над пет години насам.

И през третото тримесечие няма промяна в топ 5 на най-големите вендори на пазара, що се отнася до приходите. На първо място продължава да бъде IBM, въпреки че делът на компанията е паднал с 3% за една година – от 33% на 30%.

Втора остава Hewlett-Packard, която е реализирала растеж на приходите си от 10.3%, завършвайки тримесечието с пазарен дял от 28.6%, или увеличение от 2.5% за една година.

Dell е трети с нарастване на приходите от 13.5% и увеличавайки дела си на 12.1% от 10.7% през Q3’06. Четвърта позиция заема Sun с увеличение на приходите от само 0.9% и пазарен дял от 10.2%. Петото място е за Fujitsu/Fujitsu Siemens с дял от 5.4%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *