Глоба за шафьора, ако вози пътник без колан и отзад.

Ще се свалят само предните номера на колите, когато шофьорът е хванат в сериозно нарушение. Това обяви шефът на столичната Пътна полиция комисар Тенчо Тенев по време на дискусията „Закон, за да сме живи“, организрана от „24 часа“. Задната табела на автомобила ще остане на мястото си.

„И преди сме сваляли само предните номера, ще го правим пак. Имаме хубави стикери, на които пише „Спрян от движение“, уточни Тенчо Тенев.

На дебата присъстваха висши представители на прокуратурата, МВР, Народното събрание, юристи, застрахователи и експерти в областта на пътната безопасност.

Предложенията на работната група за справяне с войната по пътищата вече са подписани от депутатите и влизат за разглеждане в ресорните комисии, каза председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов.

Една от най-драстичните промени, които предстои да се гласуват, е временно спиране от движение на автомобили при сериозни нарушения.

Регистрационният номер ще се сваля за коли, шофирани от водач без книжка или употребил алкохол, чиито проби са над 0,5 промила. Тези, които отказват дрегер или кръвен тест, също ще бъдат лишавани от автомобилите си за срок от 6 м до 1 г.

Ще се спират от движение и колите на собственици, които са ги предоставили на пияни или неправоспособни водачи.

„Няма значение на кого е колата. Тази мярка е насочена към собственика на МПС-то и неговата отговорност“ , каза зам.-министърът на МВР Цвятко Георгиев. Той огласи подробно предложените нови текстове.

Без кола за 1 месец ще остава и собственик, който не си е платил наложена административна глоба в срока за доброволно плащане. След като се издължи на държавата, ще му я връщат, стана ясно по време на дискусията. Друга важна промяна в Закона за движение по пътищата е, че за срок от 1 м. ще се спира от движение автомобил, който е управляван с над 50 кмч в населено място. Тези, които превишават ограничението с над 60 кмч, независимо къде, ще бъдат наказателно преследвани като престъпници. Грози ги затвор до 3 г.

Участниците в дискусията на „24 часа“ като цяло подкрепиха идеята за временно спиране от движение на автомобили. Резерви изказа единстено адвокат Иван Тодоров, според когото дори кола със свалени номера може да се продаде в чужбина.

По-късно обаче стана ясно, че във времето на свалените номера няма да се разрешава смяна на собствеността на автомобила.

Вече ще бъдат глобявани шофьорите, ако пътник в колата не е с колан, независимо дали на предната, или на задната седалка. Същото важи за мотористи, качили зад себе си човек без каска. Водачите няма да имат право да палят двигателя, без да са се уверили, че пътниците са обезопасени с колани, предвиждат нови текстове.

Зимните гуми ще са задължителни от ноември до април, както това важи за пожарогасителя и аптечката. Досега те бяха само пожелателни.

Предвижда се забрана за спиране в аварийните ленти на магистралите, без колата да е повредена. Това се налагало, защото в последните години хора си почивали в аварийната лента и причинили тежки катастрофи с много жертви.

Ще се забрани стъклата на задните врати на колите да са тъмни. Досега това важеше само за панорамното и предните странични. Забранява се рязкото преминаване от една в друга лента на движение. Задължително е да се осигури необходимото разстояние при разминаване.

Глобите за пияни шофьори, които возят пътници, се увеличават двойно като според Данаил Кирилов от правната комисия в парламента те вече са стигнали тавана. До 2 хил. лв. ги грозят при първо нарушение и до 4 хил. лв. при второ.

Според адвокат Иван Тодоров обаче това няма да превъзпита хората с високи доходи. Той предложи въвеждане на пропорционални глоби спрямо цената на автомобила, управляван от шофьор с алкохол в кръвта. Гроздан Караджов, председател на транспортната комисия в парламента, заяви, че войната по пътищата не може да се пребори ефективно само с камери, а трябват контрол от Пътна полиция и бърза реакция на дежурен прокурор, който да поеме случая и да го вкара в съда до 24 часа, когато има престъпление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *