Глобите за превишена скорост ще се удвоят

За участие в гонка наказанието ще е една година без книжка и санкция от 3000 лева

Двойни глоби за превишена скорост одобриха вчера депутатите от парламентарната комисия по транспорт. Решението е част от мерките за повишаване на безопасността на движение и за много по-строги наказания за убийците на пътя. Промените в Закона за движение по пътищата предстои да бъдат окончателно одобрени от парламента на второ четене.

Така, ако сега за превишение на скоростта с от 31 до 40 км/ч в населено място глобата е 200 лв., тя ще стане 400 лв. За движение с над 40 км/ч санкцията става 600 вместо 300 лв., а за над 50 км – 700 лв. вместо 350 лв. При движение с над допустимата скорост извън града глобите съответно стават: 300 лв. вместо 150 лв. за превишение с 31-40 км/ч, 400 лв. вместо 200 лв. за над 40 км/ч и 600 лв. вместо 300 лв. за над 50 км/ч. Вдигат се и глобите за превишена скорост от шофьорите на автобуси и товарни автомобили – съответно на 500, 800 и 1000 лв. Без промяна остават паричните наказания само при превишена скорост с повече от 10, 20 и 30 км – съответно 20, 50 и 100 лв. 100 лв. вместо 50 лв. ще се плащат и за незакопчан предпазен колан.

Участниците в нерегламентирани състезания, или гонките по пътищата, също ще отнасят сурови наказания. За организиране или участие в гонка ще се отнема книжката за една година и ще се налагат 3000 лева глоба. При повторно нарушение финансовата санкция се вдига на 5000 лв., а водачът ще остава без книжка за 3 години. Шефът на пътната полиция Бойко Рановски подкрепи по-строгите мерки, но не обясни как точно ще хващат нарушителите. Според него обаче през последните месеци те са намалели, така както и сигналите от гражданите за организиране на опасни незаконни състезания били по-малко.

Промени ще има и при санкциите за пияни шофьори. При положителна проба между 0.5 и 0.8 промила се предвижда отнемане на свидетелството за управление за срок от 6 месеца и глоба от 500 лева. При алкохол между 0.8 и 1.2 промила книжката ще се взема за 12 месеца, а глобата е 1000 лева. В момента в закона е записано, че при алкохол от 0.5 до 1.2 промила наказанието е 6 до 12 месеца без книжка и глоба от 500 до 1000 лв. „Тази мярка е добра, защото сега в практиката се стига до парадокси, при които за по-голямо нарушение се налага по-ниска глоба и обратното. Просто законът допуска това“, коментира пред журналисти Рановски.

Ако водач навлезе в насрещното платно на магистрала, при първо нарушение книжката ще се отнема за 3 месеца, а санкцията ще е 1000 лв. Депутатите приеха този вариант след дълъг спор, в който надделя тезата, че водачът може по грешка да е навлязъл в насрещното. Повторно нарушение обаче ще се приема за доказателство, че става дума за рисков играч, който прави това умишлено – тогава наказанието ще е 4000 лв. и лишаване от право на управление на автомобила за 6 месеца.

Драстичното увеличение на глобите едва ли ще има особен ефект, ако не се увеличи събираемостта, твърдят депутати. Председателят на транспортната комисия Настимир Ананиев съобщи пред „Сега“, че заедно с МВР готвят пакет от промени в тази посока. Една от тях е обвързване на неплатените глоби с административни услуги. Например ако някой има нужда от документ от НОИ, ще го получи само след като се изчисти задължението по неплатена глоба за пътно-транспортно нарушение. В момента събираемостта е едва около 30%, докато в други европейски държави е 80-90%.

 

segabg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *