Глобяват 200 хил. лв. за изтекла информация

В най-лошия случай изнеслите информация и злоупотребили с нея се наказват с глоба до 200 000 лв. Това предвижда Законът срещу пазарните злоупотреби с финансови средства. Контролът по спазването му е възложен на Комисията за финансов надзор (КФН) и персонално на нейния заместник-председател.

От 200 до 1000 лв. е глобата за заблуда от страна на емитента за невярна препоръка или за несъобщено съмнение за манипулация на пазара. От 2 хил. до 5 хил. лв. е наказанието за невярна информация, а от 20 хил. до 50 хил. – когато лице на ръководна или контролна длъжност съзнателно оповести вътрешна информация. При повторно нарушение глобите нарастват в пъти. Най-строго – с 200 хил. лв., се наказват емитенти, които повторно са отказали на комисията да предоставят информация при застрашаване интересите на инвеститорите.

При първоначално такова нарушение глобата е 100 хил. лв. Освен това КФН може да спре временно търговията с определени книжа, да вземе лиценза на инвестиционен посредник или да поиска от БНБ да отнеме разрешението за инвестиционен посредник на банка нарушител.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *