Гневът срещу ниските изкупни цени на млякото в Европа ескалира

Гневни германски и френски млекопроизводители се срещнаха днес на Моста на Европа между Страсбург и Кел, за да протестират заедно срещу падането на цените на млякото,съобщи БТА, като се позова наФранс прес и Ройтерс.
Възмутени от ниските изкупни цени, които съсипват стопанствата им 250, според местните организатори, и 150, според полицията, производители пристигнаха на моста с около 90 трактора и тонове мляко.
“Дойдохме заедно на Моста на Европа, за да покажем, че на двата бряга на Рейн имаме едни и същи цели и еднакви проблеми“, заяви Тобиас Корнмайер, зам.-председател на местния клон на германския профсъюз на млекопроизводителите.
Положението на френските производители не е толкова лошо, колкото това на германските, каза Мишел Валтер, представител на организаторите от френска страна, обяснявайки различната степен на участие в протеста, тъй като 70 от тракторите бяха германски.
Според него от 6 месеца германските производители получават между 20 и 22 евроцента на литър, докато средната цена във Франция е 28 евроцента. След кратко слово земеделци от двете страни изсипаха два бидона с около 20 литра мляко във водите на Рейн.
Млечният отрасъл в Европа преживява тежка криза, белязана от спад на цените. Според синдикати на производителите литър мляко струва между 18 и 24 евроцента, а производствените разходи възлизат на близо 40 евроцента.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *