Големите банки в Европа са затворили 5300 клона през 2013 г.

Водещите европейски банки са продали или затворили 5300 клона през 2013 г., а очакванията са тенденцията да се запази и пред тази година, като темпът й се ускори, тъй като все повече потребители предпочитат по-бързото онлайн банкиране пред традиционното посещение на банков клон. Изчисленията са на Reuters и се базират на данните от годишните отчети на 26 от 30-те най-големи публично търгувани банки на континента. Останалите четири нямат практиката да разкриват редовно такава информация и са отказали да я предоставят на агенцията.

Дигитализация

Въпреки променящите се потребителски нагласи много от финансовите институции се въздържат от мащабни свивания на клоновата си мрежа поради страховете, че по този начин ще се лишат от източник на нов бизнес. Фактор са и опасенията, че подобни ходове могат да отблъснат съществуващите клиенти, както и да предизвикат ответна политическа реакция в по-изолираните региони, пише Reuters.

Според консултантското дружество Bain & Company на фона на набиращата сила „дигитализация“ на банкирането между 2013 и 2020 г. ще бъдат затворени до 40% от банковите клонове в Европа. Това би означавало 65 хиляди клона по-малко в рамките на ЕС, ако се имат предвид данните на Европейската централна банка, според които към края на 2012 г. в региона има почти 218 хил. банкови клона.

„Това е само началото на закриването на клонове“, посочва Дирк Ватер от Bain & Company, който има над 20-годишен опит като банков консултант. „За пръв път ще видим някои драстични промени. Секторът ще бъде разтърсен“, прогнозира той.

Още свивания

Най-сериозните съкращения са били направени в Испания, където голяма част от банките все още се опитват да се възстановят от срива на имотния пазар и дълговата криза. Проучване на Deutsche Bank от септември 2013 г. показа, че в страната са затворени повече клонове на глава от населението в сравнение с който и да било от останалите пазари, които анализаторите на институцията следят. Най-проблемната испанска банка Bankia например е съкратила мрежата си с 37%, или 1100 клона, през 2013 г.

„Банковата клонова мрежа трябва да продължи да се свива“, коментира през месеца главният изпълнителен директор на средноголямата испанска институция Bankinter Мария Долорес Данкауса, припомня Reuters. „Не знам дали бих посмяла да прогнозирам, че свиването ще е наполовина или ще трябва да е с повече“, допълва тя.

От своя страна онлайн банките вече показват, че е възможно да се работи без изградена мрежа за банкиране на дребно, а традиционните кредитни институции изграждат онлайн мрежите си. Според анализаторите от Deutsche Bank ритейл банките могат да намалят разходите си с до 15% в средносрочен план чрез закриването на част от клоновете си и преместването на останалите в по-малки обекти с по-малко персонал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *