Голф-туризмът ще ни превърне в атрактивна дестинация за богаташи

След като в началото на миналата година министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов внесе в Министерския съвет проект за създаване на държавна компания „Голф развитие“, което бе одобрено от министрите и по-късно спряно от премиера Сергей Станишев, година по-късно ведомството на Гагаузов публикува на интернет-страницата си „Основни насоки за насърчаване на инвестициите в голф туризма“.
Пред Mediapool от Агенцията по туризъм и отминистерството обясниха, че документът не е стратегия и дори след одобрение от Министерския съвет той няма правно значение, а декларира явното намерение на държавата да подкрепи голф-индустрията. Работата на групата, обаче, може да послужи за изработването на правно значими документи.
Запитани дали идеята е адекватна в условията на световната икономическа криза, оттам заявиха, че идеята е именно с антикризисна насоченост, която ще превърне страната от евтина дестинация в атрактивно място за богаташи.
Представители на голф-индустрията коментираха, че идеята за държавна подкрепа на инвеститорите в отрасъла е много добра, защото за развитието на един добър проект е необходим голям терен (поне 1000 дка), което е трудно изпълнимо за един частник. Никой сериозен играч няма да дойде заради едно игрище на морето, било и най-доброто. Трябват поне десетина, казаха от бранша.
Впубликувания документсе разработва идеята за публично-частни партньорства за стимулиране на строителството на голф комплекси. Според работната група, подготвила насоките, в следващите 5-10 години у нас трябва да бъдат изградени 15-20 голф игрища, отговарящи на стандартите на Европейската голф асоциация. Те, заедно със сега съществуващите (4 завършени и 4 в напреднала фаза), ще превърнат страната ни в атрактивна дестинация за богатите голф туристи, смятат авторите на насоките.
В публикувания текст дори се описват местата, най-подходящи за строеж на голф комплекси – Боровец – Самоков (два-три), Балчик – Каварна (един-два); Поморие (два-три); Созопол (два-три); Банско (един-два); Пампорово (два-три).
Развитието на голф-комплексите може да се осъществи по няколко начина, според документа. Единият е създаване на изцяло държавно или общинско дружество, което ще си партнира с частни голф-инвеститори. Друг вариант е създаване на смесени търговски дружества между държавата (общината) и частния голф-инвеститор. Трети вариант е пряко прехвърляне от страна на държавата на частен инвеститор на правото на собственост или учредяване право на строеж (право на ползване) върху част от имот срещу изграждането на голф игрище и принадлежащата му инфраструктура, което ще остане държавна (общинска) собственост, и ще се експлоатира от държавата пряко (чрез създаване на държавно предприятие или търговско дружество) или чрез определен от нея оператор.
Екипът, подготвил насоките, се оглавява от регионалния министър Асен Гагаузов и министъра на екологията Джевджет Чакъров, а в него влизат Анелия Крушкова – председател на Държавната агенция по туризъм, Савин Ковачев – зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството, Бюрхан Абазов – зам.-министър на земеделието и храните, Чавдар Георгиев – зам.-министър на околната среда и водите.
Идеята за компанията „Голф развитие“ от миналата годинабе посрещната с остри критики от еколози и от опозицията заради това, че общинска и държавна земя ще се дава на частни инвеститори, които били ясни предварително, заради планираното ръководство на дружеството, в което се виждал явен конфликт на интереси и заради факта, че изграждането на голф-комплекси е не щади природата.
Сега документът, очертаващ насоките за насърчаване на инвестициите в голф туризма от страна на държавата, е факт и може да бъде внесен за гласуване в Министерски съвет, а след одобрението му да се премине към реализация на старата спорна идея.
В момента у нас функционират игрищата „Света София“ в софийското с. Равно поле, с инвеститор Красимир Гергов, „Блекс Сий Рама“ в Балчик, също на Гергов и на социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, „Пирин голф енд спа“ в Разлог на „Главболгарстрой“ и „Лайтхаус“ в Балчик на българските строителни компании „Бараж и Ко“ ЕООД и „Балканстрой“ АД.
Пред завършване са „Трейшън клифс“ в Балчик, „Правец голф“ в Правец и комплекс в Долна баня. На „хартия“ има още поне 10 проекта за голф комплекси, които едва ли ще се осъществят заради стагнацията в строителния и имотния сектор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *