Голямата вълна съкращения – през есента

Председателят на Икономическия и социален съвет (ИСС) Лалко Дулевски каза, че голямата вълна на последиците от икономическата криза върху трудовия пазар се очаква през есента.
Той заяви това на годишната среща на главните секретари на националните икономически и социални съвети от страните членки на ЕС и генералния секретар на Европейския икономическия и социален комитет, предаде БТА.
Ако финансовата криза в някаква степен поотмина или се чувства някаква стабилизация, ако през април се появяват макар и най-слаби сигнали за спиране на негативния темп на развитие в някои сектори в Европа и в САЩ, за нас вълната продължава и ще продължава към трудовите пазари, каза Дулевски. Онова, което много голяма част от страните от ЕС ще усетят вероятно ще бъде през есента, защото голямата вълна на последствията от икономическата криза се очаква тогава, допълни той.
Дулевски отбеляза, че след излизане от криза икономиките се възстановяват, но трудовите пазари се нуждаят от няколко години, за да се възстановят.
Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова посочи, че е необходимо да се предприемат мерки икономическата и финансова криза да не се превърне в дълбока социална криза. Тя отбеляза, че в условията на криза България е в относително добра ситуация. Коефициентът на заетост сега е 62,5 на сто, а нивото на безработица за май е значително по-ниско от това в ЕС и е 7,08 на сто. За първите 15 дни на юни се очертава успокояване на равнищата на безработица заради началото на сезонната работа.
Сред буферите срещу кризата Масларова посочи Националния план за действие по заетостта и финансирането от Европейския социален фонд чрез ОП „Развитие на човешките ресурси“. С тези европейски средства се стимулира задържането на служители за определен период на работа с намалено работно време за предприятията, които са в най-критична ситуация. Сега над 22 000 души работят на четири часов работен ден и получават освен заплатите си от работодателя и половината от минималната работна заплата от държавата. Масларова съобщи, че от 24 юни още 42 000 души ще минат на намалено работно време. Те ще получават от работодателя доходи за 4-часовата си работа, половин минимална работна заплата от държавата и средства за квалификация или преквалификация според нуждите на отрасъла и фирмата.
Програмата в подкрепа на майчинството предвижда да се разкрият близо 14 000-15 000 работни места за безработни с приоритет за хората в предпенсионна възраст, които да отглеждат деца до 3-годишна възраст, каза Масларова.
С бюджета за 2009 година са предвидени ресурси за над 22 програми, с които да се стимулират работодателите, както и за програми за развитие на отраслите, в които по-сериозно се чувства влиянието на кризата като строителство и туризъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *