Гонят дребните риби от хазарта

Пускат пияните в казината, но глобяват солено за чипове на кредит

Само едрите акули да останат в бизнеса със залагания. Това е логиката на новия проектозакон, подготвен от Държавната комисия по хазарт. Той вдига летвата за фирмите така, че практически ще могат да я прескочат само големите собственици на казина.

Поне 50 да бъдат автоматите в игралните зали в туристическите комплекси и селищата с над 40 000 жители, а в по-малките населени места да са поне 30. Площта на салоните пък да е съответно поне 150 и 90 кв. м. Сега в големите селища игрални зали се отварят и с 20 автомата върху 40 кв. м, а изискванията към по-малките градчета и туристическите комплекти има дори залички с 10 автомата. Едва ли всички сегашни играчи на пазара ще могат да се справят с новите изисквания. А големите веднага ще вземат нишата на изхвърлените от пазара.

По-високи стават и изискванията към казината. Те ще трябва да имат поне 50 игрални автомата, докато сега изискването е да са над 10. Това е сериозна промяна, защото не във всеки хотел може да се отдели помещение за 5 игрални маси и 50 автомата.

Цедката започва да действа още с получаването на лиценз за хазартен бизнес. За това се иска начална инвестиция от поне 1 млн. лв. А за 10-годишен лиценз вложението е двойно повече. Парите са нужни за купуване на игрални съоръжения, компютри и софтуер, както и за наемане, преустройство и оборудване на помещенията за хазартни игри.

Затягат се изискванията и към собствениците на фирми, организиращи хазарт. Те нямат право да се регистрират в офшорни зони. Това е мярка против прането на пари.

Достъпът на младежите под 18 години в игралните зали да бъде забранен, а при нарушение собствениците да бъдат глобявани от 5000 до 20 000 лв., предвиждат промените. Ще отпадне обаче изискването в хазартните зали да влизат пияни или дрогирани клиенти. Причината е, че много да се прецени дали да се гонят играчите след втората бира или пък след първата водка. Затова преценката остава на собствениците. Но се слага бариера пред онези, които се възползват от пияните, за да ги вкарат в дългове. Глобата за даване на кредит на играчите се вдига от 5000 до 50 000 лв..

Нелегалните игрални автомати, които се конфискуват от Държавната комисия по хазарт, да бъдат унищожавани, предвиждат промените. Сега те се предават на Агенцията за държавни вземания за разпродажба, а тя ги продавала за 10-15 лв. на хора, които отново организират с тях нелегален хазарт.

Екип „Стандарт“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *