Горанов: Калин Митрев не е нарушил българското законодателство

От изпратената позиция на Калин Митрев до правителството не се вижда да има нарушения на българското законодателство. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов след заседанието на правителството, цитиран от агенция „Фокус“.

Името на българския представител в Европейската банка за възстановяване и развитие беше посочено в разследване на лондонския в. „Гардиън“, че е част от мащабна тайна схема, с която властите в Азербайджан са плащали на политици и журналисти в лобистка кампания за отклоняване на критиките срещу управлението на президента Илхам Алиев. Схемата беше наречена условно „Азербайджанска пералня“.

В съобщение до медиите вчера Горанов казва, че е разпоредил проверка на случая. Днес това направи и главният прокурор Сотир Цацаров. Проверката ще се извърши от Софийската градска прокуратура, като в нея ще се включи и Националната агенция по приходите. Тя ще трябва да установи дали са налице данни за данъчни престъпления или пране на пари, информира infostock.bg.

Днес финансовият министър каза още, че се изчаква официалната позиция на банката до българското правителство, за да се оформи окончателното му решение. Той добави, че кабинетът няма как да уволни Митрев от поста му, тъй като той не е негов служител.

„Той е номиниран от България като директор в банката и само органите ѝ могат да предприемат съответните действия срещу него. На този етап нашата реакция ще бъде да изпратим официално писмо от правителството до президента на банката Сума Чакрабарти, в което да поискаме позицията им“, заяви Горанов.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *