Гордън Кер: България може да стане една от най-бързо развиващите се икономики в Европа

Финансовата криза в Европа може да се повтори, макар и в не толкова големи мащаби, прогнозира Пред БНР британският финансист Гордън Кер.

Според него голямата грешка, която се прави, е да се счита за важно какъв е броят на страните, които използват еврото. Всъщност, това няма никакво значение.

„Литва последна се присъедини към еврозоната. Те празнуваха, защото вече няма да има превалутиране от литовската валута в евро. Но пък има други страни, които се отказват от това преимущество и искат да водят собствена парична политика, за да ограничат безработицата“, коментира Кер.

Той дава за пример Исландия, „която оттегли молбата си за членство в ЕС, защото не иска да се съобразява с всички директиви, с това, някой от Брюксел да ѝ казва какво да прави, което означава, че може да съществува и да се развива със своя собствена валута „.

„Как може някой изобщо да се усъмни, че Гърция ще се справи с проблемите, ако има своя собствена валута?“ Пита финансистът.

По думите му Гърция е много подобна на България по някои компоненти от икономиката си. „И ако политическите лидери решат и кажат: “ Благодаря, довиждане “ и напуснат ЕС, за някой, който има работа, ще има по-големи перспективи, а за човек, който няма такава, това ще бъде абсолютен рай на икономическите възможности“.

Кер подчертава, че България е в много добра позиция сега, много по-добра от позицията на Гърция.

„Ако изиграете картите си разумно, може да се превърнете в една от най-бързо развиващите се икономики в Европа. Трябва обаче да държите под око администрацията и да се справите с хроничните проблеми с корупцията“, смята Гордън Кер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *