Гордън Кеър: ЕЦБ е тръгнала по път, от който няма връщане назад

Гордън Кеър е експерт по управление на финансовия риск с дългогодишен опит в сферата на инвестиционното банкиране и публичните финанси в Обединеното Кралство и Европейския съюз.
Той е специалист по въпросите на дълговата криза и коментатор за Bloomberg и the Guardian. Като партньор в консултантския сектор работи с европейски правителства за справяне с финансовата криза и развитие на стабилен банков сектор.
Кеър беше в България по покана на Brain Workshop Institute и изнесе публична лекция „България и еврозоната – оттук накъде”.
С г-н Кеър разговаря Дориана Ранкова, редактор на предаването Boom&Bust по телевизия Bulgaria on Air. 
– Кой е по-добрият вариант за България – членство в еврозоната или запазване на валутния борд?
За момента не мога да кажа, че валутният борд има някакви сериозни недостатъци, тъй като е ясно, че еврозоната има такива. Това признават всички лидери в еврозоната, конкретно финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле. Разбира се има решения за тези проблеми, и когато те се намерят, тогава България може да се замисли да смени статута си. 
– Можете ли да откроите лошите и добрите страни на еврозоната?Такъв тип дебати могат да се пречупят през идеализираните представи на хората и да станат гореща тема. Да бъдем или не в еврозоната, плюсове и минуси… Всеки иска Европа да има процъфтяваща икономика, но е ясно, че точно сега това няма как да стане.
Смятам, че трябва да мислим за държавата си като за семейство и доколко искаме да бъдем самостоятелни. Наскоро се обсъжда този въпрос. В идеята за Европейския съюз има противоречия. В момента се обсъжда и плана за банковия съюз, който може и да се развие докрай, а може и да се провали. Друг пример- идеята за обща валута. Вижте Кипър, той наложи ограничения на банките и тегленията, а когато се създават такива ограничения в съюза идеята се размива. Тези недоизяснени въпроси трябва да се разгледат.
Тук идва въпросът за валутите, аз съм привърженик на логиката, която следва златния стандарт. Ако сега обаче  вие бяхте на мястото на новото правителство бихте ли избрали да се върнете към златния стандарт веднага и да изоставите валутния борд. Не съм сигурен, че бихте имали смелостта, защото хаоса няма да се превърне в рай незабавно.
Важно е да се разбират и разчитат добре посланията, които правят някои от длъжностните лица, когато коментират причините за кризата. Не можем да имаме цялата информация, която ни се иска да имаме и да вярваме, че можем да намерим, както се прокламира в университетите. Единственото, което може да се постараем да направим е да предадем на интелигентните медии, каквато е вашата, етиката, икономическия поглед върху предлаганите данни и информация. Защото, когато отчетите и предаваната информация е грешна, се правят грешки.
Един такъв пример са икономиите (austerity). Този термин е станал  модерна дума, ползва се от много управници, но непрекъснато се предефинира. Например преди няколко месеца беше използвана от политици в Италия като покачване на данъците,  а не намаляване на разходите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *