„Горещо“ лято за жилищния пазар

И това лято се оказа сравнително „горещо“ за жилищния пазар в големите градове и особено в София. Ако по същото време наминалата година се активизираха огледите заради паниката около ситуацията с Корпоративна търговска банка (КТБ), тази година агенциите за имоти отчитат и чувствителен ръст на сделките – от порядъка на 15-20% и повече.

КТБ определено даде първоначален, силен тласък на пазара. Оживлението обаче съвпадна с възстановяването на европейската, а и на българската икономика, както и със силното понижение на лихвите по банковите депозити. Това изкара на пазара не само купувачите на имоти, които задоволяват собствените си жилищни нужди, но и хора със спестявания, които търсят по-висока доходност в сравнение с депозитите.

Така, след като 2014 г. беше определена като преломната за жилищния пазар у нас, 2015 г. се очаква да е най-силната за пазара след кризата и да постави началото на новия възходящ цикъл. И ако„ефектът КТБ” вече започва да отслабва, пазарът е стъпил на добра основа за стабилен растеж през следващите години.

Нуждата от жилище – основен двигател на пазара

През последните година-две на жилищния пазар в големите градове започнаха да излизат хора, които отлагаха покупката във времето на криза и спадащи цени. Плавно се засилва и активността на купувачите, които придобиват имоти с цел инвестиция, макар че делът им от всички сделки остава в рамките на 20 на сто от всички.

Две са основните групи купувачи – тези, които придобиват първия си собствен дом, и тези, които продават по-малко и по-старо жилище, за да купят по-голямо, ново и с по-добра локация.

Това са и двете групи купувачи, които основно ползват ипотечен кредит, за да финансират сделката. Според данни на КредитЦентър от август 45% от изтеглените през лятото ипотеки са отпуснати на купувачи на първи собствен дом, а около 30% – на купувачи на ново, по-голямо и по-добро жилище, които дофинансират сделката с парите от продажбата на стария имот.

Все още рефинансиранията заемат съществен дял от пазара – 10-12% от изтеглените през лятото ипотеки.

Голяма част от купувачите на жилища обаче са успели през последните години да натрупат достатъчно пари в брой. Затова и доста сериозен дял от сделките се финансират кеш – при някои агенции той достига дори над 30 на сто.

Раздвижването на кредитния пазар обаче е далеч от истерията отпреди кризата. В по-голямата си част банковото финансиране не надвишава 70 на сто от стойността на сделката, коментира за Investor.bg Христо Георгиев, мениджър продажби на Arco Real Estate.

Доходност от отдаване под наем

Данните на консултантската компания „Адрес Недвижими имоти“ сочат, че 15-20% от купувачите придобиват имоти за инвестиция, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на агенцията.

Концентрирането на икономиката в София логично продължава да привлича работна ръка от цялата страна и търсенето на жилища под наем в столицата остана относително стабилно дори в кризисните времена.

Според управителя на агенция „Софконсулт“ Галина Максимова вече се наблюдава раздвижване на наемния пазар и лек ръст на наемите. Така инвестицията в имот в София става по-атрактивна с доходност от около 5% в сравнение с около процент от депозитите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *