Горивата поевтиняха до 2,15 лв. Ексминистър: Може и под 2 лв.

Горивата поевтиняха отново и от вторник по големите бензиностанции цената им е с 5 ст. по-ниска. Масовият бензин А-95 се продава а 2,15 лв., толкова струва и дизелът.

Така в рамките на близо десет дни цените на горивата паднаха с 20 ст., след като държавата започна проверки по бензиностанциите, а Комисията за защита на конкуренцията прави анализ за картел.

Средната печалба за богатия свят от литър продадено гориво е около 5-10 стотинки, заяви пък по Би Ти Ви бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков. Толкова се печелело в САЩ и Германия. в България маржът е 30-35 стотинки, уточни Трайков. Според него цената на дизела трябва да е с поне 40 ст. по-ниска. Проверка на „24 часа“ на цените на едро показа, че в момента литър дизел се продава за 1,80-1,90 лева. В началото на проварките шефът на митниците Ваньо Танов заяви, че маржът на бензиностанциите бил 45 ст. Което означава, че със свалянети на цените той е е намаля с 10-15 ст.

Бившият министър прогнозира, че през този месец цената на горивата ще падне и под 2 лева.

Според Трайков еднаквите цени по бензиностанциите говорели за картел. Като пример той посочи, че в един и същи ден всички свалят цените от 2.40 на 2.20 лв.

Комисята за защита на конкуренцията прави секторен анализ за картел, но няма да изпада в подробни обяснения към момента, заяви говорителят на ведомството Марио Гаврилов.

Според него не било достатъчно цените да са близки, за да се докаже картел.

„Ако решим да влезем в една компания да проверим документите й, съдът информира тази компания предварително. От КЗК ще изследваме маржовете, но нямаме правомощия да кажем на някого защо продава на по-висока цена. За да се докаже картел на горивата, трябва някоя от фирмите да се почувства недоволна и да натопи другите фирми“, допълни Гаврилов. Според него било много трудно да се събере информация за картел, която да послужи успешно пред съда.

„Чудесно е, че КЗК се е наела със задачата да го установи, но не съм съгласен, че е толкова трудно събирането на информация. В закона е предвидено задължение за всички физически, юридически лица и държавни органи да съдействат с информация. Комисията има право не само да изисква любезно и да чака, а да отиде, да запечата, да проверява компютри“, коментира Трайков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *