Горчивата истина за офертите на българските мобилни оператори

Колкото повече човек отива на юг, толкова по-скъп му става достъпа до мобилен интернет. Така с едно изречение може да се опише състоянието на пазара на мобилни услуги в Европа. Докато скандинавските страни се радват на огромни пакети за мобилни разговори, интернет и съобщения, южните страни по-скоро се налага да броят минутите и мегабайтите си.

Американското списание Politico, което отскоро има и европейска версия, съобщава за сериозно потребителско неравноправие в Европейския съюз – достъпа до мобилен интернет. Изданието стъпва на данните на финландската консултантска компания в областта на телекомуникациите Rewheel, която е установила значително разминаване в цените и обема на мобилните пакети, които се продават от операторите в Европа.

Тя прави много интересно проучване, в което анализира количеството мобилен трафик и телефонни минути, които операторите предлагат. За целта сравнява оферти за мобилен интернет (4G) от всичките 28 страни-членки на ЕС. Поставя обаче следните ограничения: планът да не струва повече от 35 евро и да предлага минимум 1000 безплатни минути за разговори. И, познайте резултата.

На първо и второ място са Финландия и Естония, чиито граждани получават съответно 50 и 40 гигабайта супер бърз интернет. За третото място се борят пет страни – Франция, Дания, Латвия, Швеция и Великобритания, чиито местни оператори предлагат по 20 гигабайта на клиентите си.

На другият полюс са Белгия, Гърция, Кипър, Малта и България. Тези страни са сложени в класацията, но реално техните резултати не са отчетени, защото не покриват единия от критериите – да имат тарифен план с минимум 1000 минути.

Разбира се, много от Вас ще се сетят за офертите на трите местни оператора в България, които отскоро предлагат значително по-големи пакети мобилен интернет и включени минути. Но дори и без да ги отчита, изследването показва изоставането на българския пазар от европейските тенденции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *