Гостите на председателството на Съвета на ЕС в хотел „Маринела“

Ръководителите на делегациите, които ще посетят България по време на председателството на Съвета на ЕС в първата половина на 2018 г., ще бъдат настанявани в столичния петзвезден хотел „Маринела“, част от холдинга „Виктория груп“ на Ветко Арабаджиев.

Решението за това бе взето в сряда от Министерството на българското председателство на Съвета на ЕС, след като другите два участника в конкурса за настаняване са били отстранени от процедурата. Цената за настаняване на един човек е 217.12 лв. без ДДС.

Само един кандидат на финала

Като председател на Съвета на ЕС България трябва да осигури за своя сметка настаняването в София на всички ръководители на делегации от събитията от най-високия клас А (такива са министри или по-високо ниво), както и по един придружител за всеки от тях.

Обществената поръчка за избор на хотели бе обявена през юли с прогнозна цена от около 515 хил. лв. с ДДС. На търга се явиха само три кандидата: собственикът на хотел „Маринела“ в София – ВГ АД, както и две туристически агенции – „Аргус травел интернешънъл“ и ОССМО. В сряда от Министерството на българското председателство обявиха, че избраният победител е ВГ, тъй като другите два кандидата не отговаряли на изискванията.

Така ръководителите на делегации и по един техен придружител ще бъдат настанени в хотел „Маринела“ при цена 217.12 лв. без ДДС (236.6 с включен 9% ДДС), която включва нощувка, закуска и такси. Постигнатата цена е по-ниска от обявената като максимална в поръчката, която беше за около 260 лв. Хотел „Маринела“ ще трябва да осигури 1808 нощувки, става ясно от съобщение на министерството, като общата цена ще достигне над 430 хил. лв.

Отстранени участници

Освен че не предизвика интерес от страна на големите хотели в София, поръчката за настаняване на ръководителите на делегации се оказа и проблемна. От Министерството на българското председателство съобщиха, че ще подадат сигнал в Агенцията за обществените поръчки срещу другите два кандидата – „Аргус травел интернешънъл“ и ОССМО. От ведомството твърдят, че „Аргус травел интернешънъл“ е предоставила „документи с невярно съдържание“, без да съобщава какви са били.

Втората фирма – ОССМО, пък е „оферирала цена, два пъти по-ниска от предлаганата цена за настаняване от собственик на хотелска база“. „Двата предложени от участника хотела декларират, че категорично отказват да предоставят хотелска база при условията, декларирани от посредника ОССМО, се казва в съобщение на ведомството, което е извършило допълнителна проверка на офертата. Компанията „Аргус травел интернешънъл“ и ОССМО (бившата „Фортуна-7“) и друг път са участвали в конкурси на държавни учреждения, най-често за осигуряване на самолетни билети при командировки на служители.

Още поръчки

Настоящата поръчка за настаняване на ръководителите е само малка част от бизнеса, който софийските хотелиери ще спечелят покрай българското председателство. В страната се очакват над 22 хил. души, които да посетят различни събития. С изключение на ръководителите на делегации другите участници ще заплащат сами престоя си, като ангажиментът на българската страна е да предложи преференциални цени за настаняване. Още през пролетта бяха избрани около 20 хотела 4 и 5 звезди в София, в които могат да отседнат гостите.

В края на август стана ясно, че за транспорта на делегатите (извън ръководителите) ще отговаря компанията „Карат-С“, която спечели обществената поръчка с цена от средно 1660 лв. без ДДС за наем на три вида автобуси с водачи на денонощие (с минимум 15, 30 и 50 броя седящи места). Цената на „Карат-С“ бе по-ниска от тази на единствения друг участник в процедурата – „Юнион Ивкони“, които предлагаха превоз срещу 1810 лв. без ДДС, информира в.Капитал.

В момента тече и обществена поръчка за избор на кетъринг фирма, която да обслужва събитията около председателството с прогнозна стойност от 1.1 млн. лв., която привлече вниманието на големите компании в бранша. До крайния срок оферти подадоха дружествата „Ред девил кетъринг“, „Лаура кетъринг“, „Либърти фуд сървисис“ и консорциумът „Дели лукс“, в който влизат „Лукс ивент“ и „Дели репрезентатив груп“.

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *