Готвим се за газова криза през зимата

България очаква газова криза през зимата заради напрежението между Русия и Украйна. Във вторник министърът на икономиката Васил Щонов е свикал кризисния щаб. Това съобщи вицепремиерът и регионален министър Екатерина Захариева след заседанието на правителството вчера.
„Следим с притеснение ситуацията между Русия и Украйна. Подготвяме се. Всичките прогнози са, че ако продължава напрежението като сега, е голяма вероятността това да се случи“, обясни Захариева. Тя каза, че към момента няма информация за намаляване на доставките на газ от Украйна към България.
Въпреки това във вторник на срещата на кризисния щаб е поискано топлофикациите да се подготвят за преминаване от газ на мазут, ако това се наложи, както през януари 2009 г.
Освен това се търсят се начини да се донагнети и хранилището в Чирен. Към 15 септември там е имало има 454 млн. куб. м газ при капацитет от 550 млн. куб. м. „Чирен не е пълен на 100%. Но дори да е на 100% пълен, това няма кой знае колко да подобри ситуацията. Би я подобрило, ако кризата, не дай си боже, продължи повече от 3 месеца. Водят се разговори и се търсят начини за донагнетяването му за всеки случай“, каза Захариева. Третата предприета мярка е преговори с Гърция за доставка на газ през реверсивната ни връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *