Градоначалникът на Кърджали кани експерти заради забавени пари по европроект

Градоначалникът наКърджали Хасан Азис е поканил експерти на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) да проверят лично изграденият пазар на производителите, който трябваше да бъде финансиран с пари по програма САПАРД.
Проектът струва малко над 10 млн. лева, а от САПАРД се очакват постъпления в размер на 4 млн. лева. Плащане по проекта, който вече е бил проверен, ще има до края на юли, но кметът на града се притеснява, че заради изтеглените заеми лихвите ще ударят над 1,2 милиона лева и това ще блокира другите дейности на общината.
Пазарът на производителите в кърджали бе изграден с кредит в размер на 10,3 млн. лева, отпуснати от банка Алианц. В Агенция САПАРД имаше съмнения за конфликт на интереси, тъй като директор на местния клон на банката е съпругата на Хасан Азис. В крайна сметка, след извършени две проверки и някои корекции, проектът бе оценен положително.
В писмото си Хасан Азис пише, че след проверките и отстранените нередности, заключението на експертите от Агенция САПАРД са, четържището е реализирано съгласно проекта и че се използва по предназначение. Ако агенция САПАРД, след двете проверки и отстранените нередности, все още няма ясно и категорично виждане за разплащане на дължимите пари по договора, тогава ръководството на общината и на пазара ще предложат на агенцията, Европейската комисияи ОЛАФ да пристигнат и на място съвместно да проверят Пазара. Такаот общинатаискат да покажат, че нямат притеснения по изпълнението на проекта и на настоящата дейност, подчертава кметът на Кърджали в писмото си до ОЛАФ. Хасан Азис, също така, заплашва, че щеподаде съдебен иск срещуагенцията за неизпълнение на договореностите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *