„Гражданска отговорност“ вече ще покрива и щети от катастрофи заради повреда на автомобила

С приемане на първо четене на правителствения проект на Кодекс за застраховането, парламентът разшири случаите, при които „Гражданска отговорност“ покрива имуществени и неимуществени вреди, съобщи БТА. Така например, вече застрахователите ще дължат и обезщетения при катастрофи, предизвикани от влошаване на здравословното състояние на водача и в пряко следствие от отварянето на врати на моторно превозно средство. Покритие ще има и за вреди, причинени в резултат на повреда на превозното средство, довела до произшествие.

След промените задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ ще има покритие както за територията на България, така и за всички страни, част от системата „Зелена карта“. Така отпада доплащането за издаването на допълнителния отрязък, когато се пътува в чужбина.

Парламентът гласува петгодишният давностен срок по „Гражданска отговорност“ да тече от датата на настъпване на застрахователното събитие, само по отношение на правото на пряк иск на увреденото лице към застрахователя. Депутатите предвидиха още възможност за застраховане на имущество по договорена стойност, като фиксирана парична сума, се изплаща, без да се изследват размерът на реално причинената вреда или реалните разходи за нейното отстраняване.

Предвидено е ново основание за заличаване на регистрацията на застрахователен посредник. Това може да се направи и когато той не плаща, издължава се със закъснение от повече от десет работни дни след предвидените в закона, или плаща само частично.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *